Zde může být vaše reklama.

FOTO+VIDEO Šantovku evakuovali podruhé během čtyř dnů

Šantovku evakuovali podruhé během čtyř dnů

foto: Archiv redakce

16. 02. 2020 - 16:30

Jindy klidný život v olomoucké Galerii Šantovka narušily v posledních čtyřech dnech hned dvě evakuace. První z nich proběhla ve čtvrtek po čtvrté hodině odpoledne, důvodem bylo zahoření stroje na popcorn. Ke druhé evakuaci došlo v neděli, také po čtvrté hodině odpoledne, důvodem byla porucha elektrické požární signalizace. O obou evakuacích informoval mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Čtvrteční evakuace

"Včasným zásahem nedošlo k výraznému rozšíření zahoření, větším škodám i zvýšenému nebezpečí. Všechny požárem či kouřem zasažené prostory jednotky důkladně prozkoumaly, vyloučily přítomnost osob v nebezpečí. V průběhu pokusu o hašení požáru došlo ke zranění tří osob, zaměstnanců společností v obchodním centru. Po poskytnutí předlékařské péče je hasiči předali posádkám zdravotnické záchranné služby," uvedl k první evakuaci Hošák.

"S největší pravděpodobností došlo k zahoření prozatím po blíže nespecifikované závadě na výrobníků. V současnosti probíhá ve spolupráci s centrem upřesnění škod způsobených či spojených s požárem. Hasiči po likvidaci požáru provedli navazující ochlazení a odvětrání prostor a rovněž stanovili navazující nutná bezpečnostní opatření," dodal.

Nedělní evakuace

Podle prvotních informací, které poskytly zaměstnanci galerie, mělo dojít k zahoření schodů. Mluvčí hasičů Hošák na hasičském twitteru o této evakuaci rovněž informoval.

 

"Prostory obchodního centra Galerie Šantovka jsou evakuovány z důvodu varovné signalizace na možný požár. Na místě provádíme důkladnou vizuální kontrolu, prozatím požáru nic nenasvědčuje!" Informoval zhruba ve čtvrt na pět odpoledne Hošák.

Kvůli evakuaci Šantovky zhruba od půl páté nejezdí přes přilehlou zastávku tramvaje. Dopravní podnik informuje o jejich odklonu přes zastávku Náměstí Hrdinů. Kromě dopravy tramvají evakuace narušila také Čokoládový festival, který v prostorách obchodního domu o víkendu probíhá.

Další informace zveřejnil mluvčí hasičů Hošák v šest hodin večer.

"Profesionální a dobrovolné jednotky provedly opakovanou kontrolu obchodních jednotek vykazující sporadická nebezpečí. Požár v objektu se nepotvrdil. Evakuované osoby postupně místo koordinovaně ve spolupráci s PČR opouští. Provoz centra do doby provedení odborné kontroly je omezen," informoval.

Zásah byl krátce po osmnácté hodině po dvou hodinách ukončený. Zákazníci do galerie nesmí, zaměstnanci obchodů čekají na příjezd kontrolorů. Podle jedné ze zaměstnankyň v rozhlase hlásili, že je po čtvrtku technická porucha na signálech.

"V obchodním centru Galerie Šantovka dnes v odpoledních hodinách proběhla evakuace z důvodu podezření možného požáru. Elektrická požární signalizace předala varovná hlášení s požárním poplachem. Jednotky provedly opakovanou vizuální kontrolu jednotek pro eliminaci hrozícího nebezpečí. K žádnému požáru nedošlo. Evakuované osoby návazně po vyloučení rizik v koordinaci hlídek Policie ČR postupně objekt opustili. Velitel zásahu stanovil další nutná opatření. V objektu pokračuje kontrolní činnost pro odstranění závady, provoz je omezen," napsal o půl osmé večer mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

 

Další články