Zde může být vaše reklama.

PTAČÍ PEVNOST POZNÁNÍ Sčítání ptáků, výstava budek i rady, jak a co jim v zimě pomáhá

Sčítání ptáků, výstava budek i rady, jak a co jim v zimě pomáhá

foto: Archiv redakce

29. 12. 2023 - 10:43

Olomoucké science centrum Pevnost poznání zve první lednový víkend na tradiční akci, kdy se lidé dozvědí jak, kdy a čím krmit ptáky, jaké budky vyhovují jednotlivým druhům a na které opeřence mohou v naší přírodě narazit. Součástí akce je i pozorování na krmítku v areálu Korunní pevnůstky a výstava ptačích budek v přízemí budovy centra.

„Pozorování ptáků je součástí popularizační akce České společnosti ornitologické Ptačí hodinka, do které se Pevnost poznání zapojuje již po čtvrté. „Odborníci v tomto dlouhodobém projektu zjišťují, kteří ptáci u nás v zimě ubývají, či naopak přibývají. Sčítání se v sobotu 6. a v neděli 7. ledna od 10.00 do 12.00 a od 13.00 do 15.00 může zúčastnit úplně každý – i bez předchozích zkušeností. Stanoviště pro pozorování opeřených návštěvníků bude u krmítka hned vedle budovy,“ pozval na akci zoolog Evžen Tošenovský. Malí i velcí návštěvníci mohou dorazit do pevnosti i o dalších vybraných víkendech - povídání u krmítka se chystá i 19. ledna, 2. a 16. února a 1. března.

Odborníci radí, že ptáky má smysl přikrmovat až v době, kdy udeří mrazy nebo zemi pokryje sníh. „Mezitím může na zahradě vzniknout malý ptačí ráj. Staré dřevo a větve je potřeba naskládat na hromádku. Úkryt v ní může najít střízlík, červenka nebo i hejno vrabců. Spadané listí shrabat ke kmeni stromu a nechat ladem. Ptáci tam najdou mnoho dobrot, ať už spadlé ovoce, nebo larvy a brouky. Krmítko by mělo být na klidném a dobře přehledném místě, nejlépe ve stínu a daleko od nezabezpečených skleněných ploch. V krmítku nabízíme slunečnici, vlašské ořechy, oves, proso, pšenici a další obiloviny či luštěniny. Kosy a drozdy potěší pár jablek či jeřabin, strakapoudy, brhlíky a sýkory tuková směs,“ radí Tošenovský.

Minulého ročníku akce Ptačí hodinka se zúčastnilo po celé ČR 28.000 lidí, kteří pozorovali přes 517.000 ptáků. Nejčastěji pozorovanými druhy byly sýkory koňadry, sýkory modřinky, oba druhy vrabců, kosi černí a hrdličky zahradní. S čím dál teplejšími zimami ovšem v Česku zimují i druhy, které dříve odlétaly na zimoviště do Středomoří. Podobně sčítají ptáky stovky tisíc lidí v USA, Velké Británii, Irsku, Nizozemsku a v dalších zemích. Naši ornitologové při sčítání úzce spolupracují s kolegy z Bavorska, Rakouska a Švýcarska, díky čemuž mohou porovnávat výsledky i mezi jednotlivými státy.

Další informace jsou k dispozici na webu Pevnosti poznání.

Další články