Hlavním sloganem letošního ročníku je: „Bezpečně a zdravě udržitelnou dopravou". U příležitosti týdne mobility a návratu studentů zpět do Olomouce po období covidu přichází Galerie Šantovka spolu se společnostmi Nextbike a Eagles Scoots se speciální slevovou akcí, která má za cíl zpopularizovat prostředky udržitelné mobility mezi občany i návštěvníky hanácké metropole. Pro Olomoučany a turisty to znamená, že mají celý týden možnost si zapůjčit sdílené kolo na 30 minut zcela zdarma a cestovat s ním po celé Olomouci. V případě koloběžek se pak jedná o zrušení nástupní taxy, což znamená významnou slevu ceny za vypůjčení. Cílem této iniciativy je podpořit přírodě šetrný způsob dopravy a podporovat zlepšení celkové dopravní situace ve městě.

„Rádi podporujeme tento moderní způsob přepravy. Věříme, že se tím pohyb občanů po městě významně usnadňuje. Budeme velmi rádi, pokud slevu Olomoučané využijí pro své každodenní cestování a třeba v tom najdou i zalíbení. Zvlášť pokud se jedná o studenty, kteří mají příležitost díky této službě prozkoumat město a udělat si atraktivní exkurzi po Olomouci," říká mluvčí Šantovky Petr Hlávka.

Akce platí od 20. do 27. září. Tak šlápněte do pedálů nebo přidejte "plyn"! Hlavně si to užijte!

Jaká sdílená kola a koloběžky je možné využít?

Koloběžky Eagles Scoots jsou rychle se etablující benjamínci v olomouckých ulicích. Jedná se o mladý olomoucký start-up, který v květnu 2020 spustil poprvé svoji službu v Olomouci. „I přes komplikovaný rok se sezóna vydařila nad očekávání, a proto jsme se rozhodli v nové sezóně 2021 zvýšit počet koloběžek a dále expandovat. Mikromobilita využívající moderní technologie zlepšuje stav infrastruktury ve městech," říká majitel Eagels Scoots Patrik Zaoral.

Společnost Nextbike nabízí v Olomouci flotilu 300 sdílených kol, které si lidé mohou půjčit téměř na 150 místech. Jednou z nejfrekventovanějších zastávek je právě Galerie Šantovka, která má u hlavních vchodů vybudovaná stanoviště. „Naše kola si můžete půjčit téměř po celém městě a další stále přidáváme. Za rok 2020 jsme v Olomouci uskutečnili více jak 150 tisíc výpůjček a evidujeme přes 7 000 registrovaných uživatelů. Věříme, že letošní sezona bude i díky spolupráci se Šantovkou zase o něco lepší," říká obchodní ředitel společnosti Nextbike Lukáš Luňák.