Zde může být vaše reklama.

Sečteno: Flora přivítala 20 000 návštěvníků

Sečteno: Flora přivítala 20 000 návštěvníků

foto: Flora Olomouc

22. 08. 2019 - 11:00

Během čtyř dnů měli návštěvníci možnost přenést se do okouzlující a rozmanité české přírody a krajiny, která byla ústředním tématem letní etapy mezinárodní květinové výstavy a zahradnického veletrhu Flora.Tradiční akce v srdci Olomouce se konala od čtvrtka 15. do neděle 18. srpna a nenechalo si ji ujít více než 20 tis. návštěvníků. Srpnové období dotvářelo jedinečnost hlavní expozice, která se nesla v duchu úrodných polí s hospodářskými plodinami, zlatavých lánů obilí, vinic a sadů. Na návštěvníky čekaly expozice jako Výzkumná laboratoř rostlin, Víno a umění či expozice Rozkvetlá řemesla a další bohatý doprovodný program.

Letošní ročník byl ve znamení oslav stoletého výročí založení Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně a vzniku Svazu školkařů České republiky. Hlavní expozice na téma „Česká krajina“ autorky Ing. Pavlíny Švecové byla připravena ve spolupráci se spolkem pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin PELERO CZ, z.s., se Svazem školkařů České republiky a Českým zahrádkářským svazem. Podtitulem letošní výstavy byla „Léčivá síla semen“. „Návštěvníci měli možnost se dozvědět vše zajímavé o léčivkách, plodinách i jejich škůdcích či opylovačích,“ uvedla garantka akce Ing. Jana Gernešová.

Program v pavilonu A patřil hlavní expozici, přednáškám předních českých i slovenských odborníků o léčivých rostlinách a ukázkám zpracování zemědělských plodin jako například lisování olejů ze semen nebo destilaci silic. V hlavním pavilonu nemohly chybět ani oblíbené předváděcí akce floristů, kteří předvedli úchvatné květinové vazby. Karolína Flaschková z KAYAfloristika předvedla plané i šlechtěné plodiny z polí, luk i zahrádek a florista Ing. Lukáš Kouřil z Květiny Kouřil se věnoval při své práci rostlinám z české krajiny. V pavilonu A Český svaz včelařů přesvědčil veřejnost prostřednictvím expozice „Medobraní“ a „Medonosná loučka“ o tom, jakou důležitou roli pro lidstvo představují včely a další opylovači. Dominantním prvkem celé hlavní expozice byl kopec s kapličkou, který je neodmyslitelně spjatý s českou krajinou.

Česká krajina slouží od nepaměti jako tradiční inspirace uměleckých děl, a proto v pavilonu E byla připravena expozice obrazů květin, přírody a české krajiny z rukou výtvarníků Unie výtvarných umělců Olomoucka. Pavilon E s uměleckými obrazy, grafikami či keramickými reliéfy byl doplněn o řízené degustace vín od českých a moravských vinařů. Nechyběly také přednášky a cimbálová muzika, která vytvářela příjemnou atmosféru. Oranžerie tentokrát hostila výstavu Rozkvetlá řemesla, módní přehlídky a workshopy Tisk na látku, Věneček do vlasů či Tenerifa.

Velkému ohlasu se dostalo expozici v pavilonu H s názvem Výzkumná laboratoř rostlin. Ta nabídla návštěvníkům nevšední přednášky z oblasti současného šlechtitelství a genetiky. Uznávaná vědecko - výzkumná centra z celé České republiky představila návštěvníkům z řad badatelů, nadšenců do vědy, ale i laické veřejnosti zajímavosti z rostlinné říše - izolace DNA, genetiku a šlechtění, problematiku konopí, rozmanitý svět semen či hmyzí opylovatelé.

Během slavnostního večera ve čtvrtek 15. srpna byly vyhlášeny nejlepší expozice letní Flory Olomouc 2019. První místo obsadil spolek pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin PELERO CZ, z.s., 2. místo obsadila expozice BEGO-BOHEMIA a 3. místo obsadily dvě expozice Bylinky do domu Zahradnictví Trboušany a NADĚJE Mgr. Jarmily Podhorné. Za celoživotní osvětovou činnost v oblasti rostlinolékařství získal Ing. Jaroslav Rod Pohár primátora města Olomouce. Výzkumný ústav rostlinné výroby získal Pohár hejtmana Olomouckého kraje za aplikaci výzkumu do zahradnické a zemědělské praxe. Čestné uznání v soutěži o nejlepší expozici získala Střední škola zemědělská a zahradnická Olomouc.

Letošní ročník Flory byl bohatý také na venkovní doprovodný kulturní program v areálu Smetanových sadů. Odpočinkovou a relaxační Zaparkuj zónu připravila iniciativa Univerzity Palackého „Zaparkuj – oživujeme veřejný prostor“. Zde bylo pro návštěvníky připraveno příjemné posezení, půjčovna dek a živá akustická hudba v podobě buskingu.

„Zaměřili jsme se na bohatý doprovodný program, který nabízel zajímavé přednášky, floristické ukázky, řízené degustace, módní přehlídky, ukázky tradičních řemesel, atraktivní kulturní vystoupení, odpočinkové zóny doplněné o edukační aktivity. Naším cílem je vytvořit návštěvníkům všech generací prostor strávit zde celý den a odnést si nezapomenutelný zážitek,“ dodala ředitelka společnosti Výstaviště Flora Olomouc, a.s. Ing. Eva Fuglíčková.

Parkový areál opět zkrášlovaly letničkové záhony u pavilonu G a H a také další záhony v olomouckých parcích.

Na venkovním pódiu Samba proběhl tradiční doprovodný program s Receptářem. Pro návštěvníky byl připraven workshop vaření s Martou Studenou, ovocné recepty a zahradní poradna Vlastimila Šindeláře. Letošní Floru Olomouc navštívil také herec Oldřich Navrátil, který si pro své fanoušky připravil i autogramiádu. Sobotní program na Sambě zpestřilo hudební a kulturní vystoupení Stanislava Hložka.

Nezapomenutelný zážitek mohli návštěvníci prožít v pátek od 20 hodin při večerní prohlídce hlavní expozicí v originální atmosféře a s autorským komentářem floristky Ing. Pavlíny Švecové z PSFLOWER. Česká krajina a písničkářství patří k sobě, proto večerní atmosféru doplnilo vystoupení olomoucké alternativní folkové kapely KOFE a VLNA s hostem Ivo Batouškem.

K letní etapě Flory Olomouc patří také Letní zahradnické trhy, které návštěvníkům nabídly pestrý výběr květin, rostlinného materiálu, zahradnických pomůcek a hobby potřeb.

Záštitu nad akcí letní Flora Olomouc 2019 převzalo město Olomouc, Olomoucký kraj a Ministerstvo zemědělství.

Společnost Výstaviště Flora Olomouc děkuje všem sponzorům, vystavovatelům, zaměstnancům a přátelům Flory za zdárný průběh letní etapy Flory Olomouc 2019.

Již teď probíhají přípravy na další podzimní etapu Flory Olomouc, kde se představí (nejen) špičkové produkty ovocnářů a zelinářů. Podzimní Flora Olomouc bude probíhat od 3. do 6. října 2019 na Výstavišti Flora Olomouc, a.s. Hlavní expozice podzimní Flory ponese název „Zahradní slavnost“. Nebude chybět oblíbený festival gastronomie a nápojů Olima, Podzimní zahradnické trhy, Flora košt a Flora džem, floristická soutěž Pohár podzimní Flory a projekt Rozkvetlé památky, který se prolne do centra města Olomouce.

Další články