Zde může být vaše reklama.

Odpoledne bude jasno Sedm let u soudu: Dnes padne rozsudek ve věci nemocné dívky

Sedm let u soudu: Dnes padne rozsudek ve věci nemocné dívky

foto: Vlastimil Blaťák

10. 07. 2019 - 06:00

Nejdéle se táhnoucí medicínská kauza v České republice mezi rodiči devítileté Lucinky a nemocnicí dnes odpoledne možná dospěje do svého finále. Soudce Brokeš chce vynést rozsudek, za předpokladu, že se žádná ze stran neodvolá, bude konečný.

Soudy si s kauzou, v níž jde o sedmnáctimilionovou náhradu škody za údajné poškození holčičky u porodu, nevědí rady přes sedm let. Znalci několikrát změnili výpověď, zakázanou Kristellerovu expresi posléze označili na pouhé přidržení děložního fundu, a soud se tak vleče už léta. V roce 2017 byla žaloba rodiny napoprvé Okresním soudem v Olomouci zamítnuta, krajský soud ale po odvolání vrátl věc k novému projednání.

Jak ve závěrečné řeči upozornil advokát rodiny Petr Poloček, podle hned několika juditátů Nejvyššího soudu se případy s nekompletní zdravotnickou dokumentací, což je i tento případ, posuzují tak, že důkazní břemeno spadá na žalovanou stranu. V takovém případě musí žalovaná nemocnice prokázat, že nepochybila, a nikoli naopak. Rozsudek zazní v olomouckého soudu dnes odpoledne.

Další články