Zde může být vaše reklama.

Co se děje? Šéf Farmaku Žák: Válka na Univerzitě nás poškozuje

Šéf Farmaku Žák: Válka na Univerzitě nás poškozuje

foto: Vlastimil Blaťák

20. 09. 2019 - 12:33

Velmi kriticky se ve čtvrtek odpoledne vyjádřil předseda představenstva společnosti Farmak Jiří Žák k probíhajícím sporům na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého. Jedna z největších exportních firem v regionu se cítí posledním děním mezi akademiky poškozena a soudí se s firmou SciChem, ve které figuruje jako jeden ze společníků bývalý děkan fakulty Juraj Ševčík. Svoje rozčarování pak zopakoval na páteční tiskové konferenci společnosti Farmak.

Farmak, který patří k významným zaměstnavatelům v regionu a prodává svoje produkty do čtyřiceti zemí světa, pociťuje dění na Přírodovědecké fakultě na vlastní kůži. „Spolupráce s vysokými školami není taková, jakou bychom si ji představovali. Naopak nám vytvářejí konkurenční prostředí a firmy, vlastněné akademickými funkcionáři, nám přetahují lidi,“ říká Jiří Žák. Podle jeho slov nejde o obecný model, Farmak s některými univerzitními centry nadále výborně spolupracuje, situace na Přírodovědecké fakultě ale firmu poškozuje. „Řadu let jsem byl ve správní radě této fakulty. Teď nedávno jsem šel na vědeckou radu a na fakultě zuří doslova občanská válka. Nevěřil jsem, jak se může akademická půda zvrhnout,“ řekl.

Na páteční den otevřených dveří pozval jako předseda představenstva i Radka Zbořila a Michala Otyepku z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů. „Na Přírodovědecké fakultě pana Zbořila likvidují, ale pro nás je příkladem,“ řekl Žák. Společnost farmak pod jeho vedením se v současné době soudí s jednou ze soukromých společností vlastněnou lidmi z fakulty, kterou nejmenoval. „Nesoudím se s Univerzitou, jak se mnozí snaží říkat. Soudím se se soukromou společností,“ uzavřel.

Hanácký Večerník se bude snažit v nejbližších hodinách získat k celé věci také stanovisko Přírodovědecké fakulty a pana Ševčíka.

Další články