Zde může být vaše reklama.

Dopravní zácpa Situace na silnicích obyčejným Olomoučanům vadí

Situace na silnicích obyčejným Olomoučanům vadí

foto: Lukáš Blokša

22. 11. 2019 - 09:00

Samá uzavírka, opravovaná silnice, leckdy opravdu zbytečně, žádný systém, nízká informovanost. To jsou jen některé z problémů, které vadí běžným Olomoučanům, kteří přes město jezdí autem. V poslední době si nejvíc stýskají nad situací kolem opravy přejezdu ve Wolkerově ulici, kvůli kterému je zavřená i Štítného pro osobní automobily. Zároveň na začátku byla částečně uzavřená i Velkomoravská a opravuje se Přerovská. A to, že je zavřený most pře Moravu v Komenského ulici, dopravě dvakrát nepomůže.

S dopravou ve městě není spokojený například Lukáš Janečka. „Jsem řidič s profesákem, skupinou C, ale momentálně jezdím pouze automobilem. Podle mě není největší problém ani tak četnost oprav a jejich prolínání, ale informovanost a přístup města k uzavírkám. Denně za volantem poslouchám rádio, sleduji zprávy na internetu a dozvídám se o plánovaných uzavírkách v okolních městech. Jak je teda možné, že se o uzavírce doslova pod mými okny dozvím až v den uzavření? Když o opravách nevím já, jakožto občan města Olomouce, jak k těmto informacím přijdou ostatní řidiči? Město nejenže není schopno o opravách informovat, ale ani neudělá žádné kroky, které by mohly dopravě přispět. Proč se nezvolí objízdná trasa mimo město, aby řidiči zbytečně městem neprojížděli? Proč se neposílí MHD? Ptá se Janečka a ve svých otázkách i dále pokračuje.

„Proč ve městě na křižovatkách bez světelného signálu, které využívají řidiči jako objízdnou trasu, chybí policie, která může dopravu řídit? Kdyby nebyli řidiči ohleduplní, tak je v dopravní špičce takřka nemožné vyjet z vedlejší silnice na hlavní. Ze strany města jde o obyčejný alibismus,“ doplňuje Janečka.

Podobně jako on mluví i řidička Jiřina Adamcová z Holice. „Nikdo nic neví a zároveň opravovat některé silnice, například Přerovskou a Velkomoravskou, je zbytečné. A to, že někdo říká, že se nejedná o silnice města, ale někoho jiného. To nemusí mít souhlas? Myslím, že ty opravy jsou zbytečné, jsou potřeba opravit jiné silnice, které jsou v šíleném stavu. Vždyť i ta Přerovská byla teprve tři roky stará. Co mi dál vadí je, že vůbec neinformují lidi. Si myslí, že stačí dát někam o půlnoci cedule a nikoho o tom předem neinformovat, pak najednou zavřou půlku města a člověče poraď si, jak umíš. Nakonec ještě všude postaví hlídky, aby vybrali peníze od lidí, kteří se nemají, jak na místo dostat," vysvětluje svůj problém s dopravou v Olomouci.

„Nerozumím tomu, proč je najednou tolik uzavírek, proč nejsou postupně? Copak o nich město neví? Měli by lépe rozhodovat o tom, co je a co není nutné opravit. A třešničkou na dortu jsou vypnuté semafory, kde ani nejsou dopraváci. A mohla bych pokračovat,“ dodává nakonec.

Další články