Zde může být vaše reklama.

STAVENIŠTĚ U SLOUPU Sloup Nejsvětější Trojice čeká za plotem na stavbu lešení

Sloup Nejsvětější Trojice čeká za plotem na stavbu lešení

foto: Paweł Struciński

10. 04. 2024 - 12:23

Nejslavnější olomoucká památka, barokní Sloup Nejsvětější Trojice, se brzy skryje pod lešením. Od pondělí už sloup, zapsaný na seznamu UNESCO, obklopuje plechový plot. Bez vymezení staveniště by prý restaurování vzácného sousoší nebylo možné. Zásah restaurátorů má trvat až tři roky. 

Sochy mají poškozený povrch, tmely z minulých oprav jsou vydrolené, místa jsou praskliny. O návrat památky do dobré kondice se postará akademický sochař René Tikal a jeho tým. Podle smlouvy může náročná rekonstrukce této prvotřídní památky trvat až 990 dní! 

Akademický sochař a restaurátor René Tikal byl vybrán jako vítěz vypsané veřejné zakázky. Na výběru se podílela i širší komise, ve které měli zastoupení odborníci z Národního památkového ústavu a odboru památkové péče Olomouckého kraje. „Trojice je unikátní památkou, těším se na ni a vážím si toho, že se mohu podílet na prodloužení její životnosti pro další generace,“ komentuje projekt akademický sochař René Tikal.

Práce bude náročná a některá detailní poškození se mohou objevit teprve v jejím průběhu při prozkoumání z lešení. „Restaurátorských zásahů bude celá řada a jakých, to budeme moci stanovit, až po postavení lešení,“ popisuje. Dosavadní plán prací totiž zatím vychází z průzkumu a návrhu odborných prací restaurátora Petra Glásera, který před dvěma lety záměry vypracoval. Povrch památky tehdy detailně nasnímal i dron.

S náročnou opravou začíná tým Reného Tikala v dubnu a na lešení okolo dominanty Horního náměstí stráví s přestávkami téměř tři stavební sezony. Původně se mluvilo o dvou sezónách. Podle mluvčí olomouckého magistrátu Radky Štědré je to podle smlouvy maximální možná délka opravy, reálně může být kratší.

Sloup, který v centru Olomouce budoval olomoucký kamenický mistr Václav Render a na jehož sochařské výzdobě se podíleli přední lokální umělci té doby, je prvotřídním turistickým magnetem. V průvodcích a bedekrech bývá uváděn na prvním místě. Jezdí se na něj podívat nejen tuzemští či polští turisté, ale i množství návštěvníků z Číny, Japonska a dalších vzdálených destinací. Teď bude tento magnet oplocen jako staveniště a například na hojně navštěvované FB stránce polských milovníků Česka se už psalo, že sloup bude tři roky pod lešením a že to mají turisté vzít v potaz při plánování cesty.

„Na oplocení nebo v jeho blízkosti se tak budeme snažit ukázat fotografie a informace tematicky spojené s opravovaným monumentem,“ nastínil náměstek primátora Viktor Tichák. Velkoformátové fotografie budou rozměrově odpovídat oplocení, teprve po jeho výstavbě na náměstí bylo možné vše zaměřit a zadat požadavky grafickému studiu. O tom, zda bude oplocení u staveniště celou dobu a zda se jeho část nějak nezmění, ještě bude radnice s restaurátorem diskutovat. 

Obnova jedinečného sloupu vyjde na 30 milionů korun, přičemž 85 procent z celkových způsobilých výdajů pokryje dotace z ITI Olomoucké aglomerace.

Foto: Hanácký Večerník a Paweł Struciński

 

Další články