Zde může být vaše reklama.

Sluneční hodiny rozzářily radnici

Sluneční hodiny rozzářily radnici

foto: Lukáš Blokša

12. 05. 2020 - 11:30

Právě dnes byly na jihozápadní zdi radnice odhaleny unikátní rohové sluneční hodiny. Jejich autorem je restaurátor a malíř Radomír Surma, který kvůli nim strávil na lešení u radnice několik měsíců. Náročná už byla jen samotná příprava. Sluneční hodiny se tak přidaly k orloji a také budou Olomoučanům ukazovat čas.

"Sluneční hodiny pro mě byly obrovskou výzvou. Troufám si tvrdit, že tady v Olomouci vznikl unikát, jenž v České republice nemá obdoby," prozradil Surma. Hodiny jsou výjimečné v tom, že vznikly z dobových fotografií. Sám autor na nich pracuje již od roku 2016, kdy si ve své dílně vypracoval prví skici. Vznikla zde také šablona, kterou následně přenášel na zeď radnice.

"Kresbu jsem pak přenášel pomocí dírkovaných šablon do čerstvé omítky a základní štětcová podkresba je taktéž hned do čerstvé omítky. Samotný barevný ikonografický výjev slunečních hodin jsem maloval jako secco fresku vlastnoručně vyrobenými olejovými barvami podle historických receptur. Tato technologie mi umožnila, že jsem mohl malovat dostatečně dlouho, abych do díla mohl dostat vše, co jsem zamýšlel," dodal Surma.

Další články