Zde může být vaše reklama.

Sníh už zasypal i olomouckou zoo

Sníh už zasypal i olomouckou zoo

foto: Zoo Olomouc

16. 12. 2021 - 09:15

Vrstva sněhu v posledních dnech pokryla také olomouckou zoologickou zahradu na Svatém Kopečku. A bílou hmotu si kupodivu kromě zvířat, která jsou na ni zvyklá a lebedí si v ní, užívají také zvířata, která se se sněhem v běžném životě prakticky nemají šanci potkat.

"Na sněhu můžeme nicméně vidět i pro někoho překvapivě zvířata, která se se sněhem a zimou běžně nesetkávají. V zoo se však již aklimatizovala natolik, že není nezvyklé spatřit je venku. Jedná se třeba o klokany, či žirafy," uvedla mluvčí zahrady Iveta Gronská.

„Takto zasněžená zahrada dlouho nebyla. Změnu počasí vítají nejen mnohá zvířata, ale jistě i návštěvníci,“ dodává pamětník a fotograf zoo Milan Kořínek.

Domovem vlka Hudsonova je okolí Hudsonova zálivu. Na jihu obývá lesy, na severu rozsáhlé pustiny pokryté sněhem a ledem. V zimních měsících v jeho domovině teploty padají až k - 40 °C. Kozorožci kavkazští se během kruté zimy sdružují na slunných svazích, v zimě se velmi těžko dostávají k travinám díky až 35 cm vysoké vrstvě sněhu. Makaci červenolící si dokáží poradit s rozmanitými teplotami, od -15 °C až po teploty termálních pramenů.

Velbloudům dvouhrbým slouží srst jako velmi dobrý tepelný izolant, je doslova mistrovským dílem přírody a zvířata dokáže chránit před mrazy až – 40 °C. Sobi polární žijí všude kolem severního polárního kruhu v Severní Americe na Aljašce a v Kanadě, ve Skandinávii a v části Ruska, v místech, kde teploty mohou sahat až k -50 °C.

Další články