Zde může být vaše reklama.

Soudy řeší případ postižené Lucie již 7 let, bez výsledku

Soudy řeší případ postižené Lucie již 7 let, bez výsledku

12. 04. 2019 - 07:44

Odročeno na květen. To je výsledek dubnového jednání olomouckého Okresního soudu ve věci těžce postižené Lucie (8 let). K postižení mělo dojít podle žalující rodiny u porodu vinou nemocnice. Přestože žaloba byla podána již v roce 2012, soudy dodnes případ nerozsekly.

Výslech dvou znalců pomocí videokonference, jednoho osobně, a pozvání dalšího na květen. Po změně soudce musí celé dokazování probíhat zase od začátku a většina dubnového jednání tak probíhala pouze ve znamení čtení listinných důkazů z tisícistránkového spisu.

Nový posudek může případ rozseknout
Podle posudku, který zpracoval znalec v oboru gynekologie a porodnictví Radan Doubek, došlo k předávkování rodičky Prostaglandinem a Oxytocinem. Půl hodiny poté začala děloha s makrosomickým plodem uvnitř doslova šílet nezvladatelnými kontrakcemi, aby následně někdo vypnul KTG záznam. V tomto bodě znalec spatřuje pravděpodobnou příčinu ruptury dělohy a následně odloučené placenty, která má za následek nevratně a velmi těžce postižené děvčátko. O tom, jaká byla příčina ruptury dělohy a zda se tak stalo zaviněním Fakultní nemocnice, je celý spor, táhnoucí se již od roku 2012. Podle znalce navíc tuto skutečnost, tedy předávkování lékem vyvolávajícím porod, konstatovaly všechny předchozí znalecké posudky.

Co dosud řekli znalci a soudci s tím nevědí rady
Klíč k celé kauze tak leží někde mezi eventuálně nadměrného množství podáním léků vyvolávajících porod, a tlakem na břicho, který je zdokumentován videozáznamem. Znalci, kteří doposud v celé kauze vypovídali, ovšem v průběhu let měnili své výpovědi a na část otázek dávají neurčité odpovědi. „Je to jednoznačně Kristellerova exprese, bohužel,“ řekl v roce 2015 u soudu po shlédnutí předmětného videozáznamu znalec Zdeněk Hájek, aby poté v psaném posudku svůj výrok zmírnil a v podstatě odvolal. Dodatečně nafilmovaný tlak označil za „přidržení děložního fundu,“ které je podle ostatních znalců potřebné a dokonce žádoucí. I tento žádoucí tlak je podle znalkyně Mikyskové provádět pouze do kontrakce; na přímé otázky, jak porodník pozná kontrakci, když ji neměří, nedokázali přítomní znalci přesvědčivě odpovědět. „Pohmatem anebo podle dechu rodičky,“ řekl soudci další znalec, Petr Janků z Brna.

Odročeno na květen, čeká se na dalšího znalce
Žalobu původně smetl olomoucký Okresní soud v roce 2017, po odvolání ji ale Krajský soud vrátil k podrobnějšímu dokazování ohledně událostí v druhé době porodní a de facto tak uznal námitky žalující strany. Po změně soudce u Okresního soudu, jemuž se případ vrátil, se ale celá kauza vrátila doslova „na začátek spisu“ a ani po sedmi letech tak konec letité kauzy není nadohled. Světlo do případu by mohl vnést znalec Radan Doubek, který v posledním posudku upozornil na možnost předávkování léčivy, která vyvolávají porod. Jeho výslech proběhne v květnovém termínu, zda ovšem současně padne rozsudek, je v tuto chvíli nejisté.
Lucie se narodila v říjnu 2010 po nepostupujícím porodu. Během něho došlo k ruptuře dělohy a tudíž odloučení placenty, a díte, které strávilo mnoho minut bez kyslíku, je nevratně a velmi těžce neurologicky postižené. Holčička zůstává v domácí péči, její zdravotní stav se ale v průběhu let zhoršuje.
Vlastimil Blaťák

Další články