Zde může být vaše reklama.

Spuštění vodopádu v Bezručových sadech se odkládá

Spuštění vodopádu v Bezručových sadech se odkládá

foto: Lukáš Blokša

18. 08. 2021 - 13:14

Během letní etapy Flory v Olomouci měl být slavnostně spuštěný vodopád v Bezručových sadech. Šlo už o několikátý ohlášený termín spuštění, ani ten se ale nestihne. V minulých dnech a týdnech už proběhla i zkouška funkčnosti, definitivní spuštění se ale přesto opět odkládá.

"Předpokládáme, že vodopád bude spuštěn do konce září. Za zpožděním je mimo jiné situace na stavebním trhu, kde odborným firmám často chybí personální kapacity a také stavební materiály," prozradil na dotaz Večerníku Jiří Svačinka, místopředseda představenstva Výstaviště Flora.
 
Informaci o zpoždění potvrdila také mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.
 
"Kolem vodopádu v Bezručových sadech se nyní dějí úpravy v rámci dokončovacích prací s předpokládaným termínem ukončení ke 30. září," uvedla Štědrá.

Historie vodopádu v Bezručových sadech
Umělý vodopád v Bezručových sadech stékal od roku 1965 po skalách a hradbách před východem z parku do Kosinovy ulice, zakončený byl malým jezírkem. Bylo to u příležitosti dodnes legendární zahradnické výstavy – předchůdkyně současné Flory Olomouc. Poprvé se na ní podílelo mnoho zahraničních vystavovatelů, její součástí byla velká expozice soch rozmístěných v parcích.

Do Olomouce tenkrát během tří srpnových týdnů přijely stovky tisíc lidí. Vodopád pak zůstal funkční až do konce 80. let minulého století, umělé jezírko ještě o něco déle, ale už dvacet let je zasypané.

Zajímavostí je, že vodopád byl také velkou reklamou pro firmu Sigma Lutín, která poskytla čerpadla na vodu, která ji poháněla z jezírka zpět nahoru nad spád.

Další články