Zde může být vaše reklama.

MHD v Olomouci Staronová tramvaj doplnila vozový park DPMO

Staronová tramvaj doplnila vozový park DPMO

foto: DPMO

06. 10. 2020 - 11:05

Dopravní podnik města Olomouce má novou tramvaj VarioLFR. Po zkušebních jízdách jí bude vydán průkaz způsobilosti a koncem řijna se zařadí do běžného provozu.

Nový vůz s evidenčním číslem 248 dorazil do Olomouce v pátek 2. října. A přesto že působí úplně nově, není to úplně pravda. Tramvaj byla totiž vyrobena s pomocí některých dílů původní olomoucké tramvaje T3 s evidenčním číslem 182.

Po zásadní modernizaci vznikl částečně nízkopodlažní vůz, který občané Olomouce už dobře znají. Aktuálně totiž v Olomouci jezdí už 34 vozů typu Vario, z nichž 14 má dveře po obou stranách.

V dílnách dopravního podniku momentálně dochází k tzv. oživování vozu, dojde k polepu logy, evidenčním číslem a potřebnými piktogramy a následně bude tramvaj uvedena do zkušebního provozu, nutného pro vydání průkazu způsobilosti. Předpokládáme, že tramvaj vyjede do ostrého provozu s cestujícími koncem října,“ uvedla tisková mluvčí podniku Martina Krčová.

Vario měří 15,1 metru a bez cestujících váží 21 200 kg. A maximálně může vyvinout rychlost 65 km v hodině.

Modernizovaná tramvaj byla pořízena za 19 368 400 Kč bez DPH a celou částku hradil DPMO ze svého rozpočtu,“ uzavřela Krčová.

Další články