Zde může být vaše reklama.

Strážníci upozorňují: Vypalování trávy je zakázáno zákonem

Strážníci upozorňují: Vypalování trávy je zakázáno zákonem

foto: MP Olomouc

15. 03. 2022 - 10:04

Jaro přichází. I když ranní teploty to často stále nenaznačují, v odpoledních hodinách už je příchod teplejšího počasí zřetelnější. S příchodem vyšších teplot se zahrádkáři a chataři chystají shrabávat starou trávu, zbytky podzimního listí i drobné větve po ořezu stromů. 

"Pak už jen zbývá otázka, jak se tohoto odpadu zbavit a to je v některých situacích pomyslný kámen úrazu. Jsou zde možnosti v podobě využití popelnic na BIO odpad nebo sběrových dvorů, kam lze odvést organický odpad (listí, ořezané větve, apod.). Někteří majitelé zahrádek nebo rekreačních chatek však sahají k likvidaci tohoto odpadu ohněm. V tomto případě hasiči doporučují jim tuto činnost dopředu nahlásit použitím formuláře na webu https://paleni.izscr.cz/, telefonním čísle 950 770 010 nebo emailem na opis@olk.izscr.cz a dodržovat bezpečnostní podmínky," uvádí v tiskové zprávě mluvčí strážníků Městské policie Olomouce Petr Čunderle.

Problém nastává v případě, pokud se lidé rozhodnou k pálení staré trávy a dalších porostů v souvislých plochách. V takovém případě jde totiž o vypalování trávy, které je zakázané zákonem. "A hrozí zde pokuta do 25 tisíc korun," dodává Čunderle.

K případu, kdy lidé nedodrželi bezpečnostní pravidla při pálení organického odpadu, byli včera odpoledne vysláni do zahrádkářské kolonie na ulici Lazecká olomoučtí strážníci.

"Na místě hlídka zjistila, že došlo k zahoření travní plochy, kdy oheň přeskočil na kompost a dřevo. Samotné zahoření bylo způsobeno rozfoukaným ohněm, na kterém místní zahrádkářka pálila suché listí a trávu. Přes operační středisko byli na místo přivoláni hasiči a ti se postarali o uhašení požáru," uzavřel Čunderle.

Další články