Zde může být vaše reklama.

Studentky pokoušely štěstí prolézáním Mariánského sloupu

Studentky pokoušely štěstí prolézáním Mariánského sloupu

foto: Lukáš Blokša

16. 02. 2022 - 08:00

Bezpečnostní kamera na Dolním náměstí včera hodinu po půlnoci zachytila skupinku osob, které se pohybují kolem Mariánského sloupu a následně jím prolézají. Na místo vyrazila hlídka, která u sloupu našla dvě dívky.

"Ty se k činu přiznaly s tím, že jen chtěly dodržet studentskou tradici. Po vyslechnutí verze dívek, jim však ze strany strážníků bylo sděleno, že se svým jednáním dopustily přestupku dle zákona o státní památkové péči a vším se bude zabývat příslušný správní orgán," uvedl k případu mluvčí strážníků Petr Čunderle.

Konkrétně se tato tradice týká úspěchu u státnic, kdy prolezení sloupu ve směru od domovské katedry má zaručit úspěšné dokončení studia. Jednotlivé verze toho, odkud a kam by ale student vlastně měl prolézt, se liší, zároveň se nevedou ani žádné statistiky a mnozí studenti ani neví, že se podobná pověra po Olomouci traduje.

"Tímto apelujeme na občany a zejména na studenty, aby se k těmto památkám z doby minulé chovali způsobem odpovídajícím jejich stáří a zejména nevyčíslitelné kulturně-historické hodnotě a předešli tak zbytečným situacím končícím přestupkovým nebo v horším případě i trestním řízením," dodal Čunderle.

Jen během posledních tří let a to i přes pandemii koronaviru, řešili strážníci Městské policie Olomouc hned padesát případů podezření ze spáchání přestupků v případě prolézání sloupem na Dolním náměstí.

Další články