Zde může být vaše reklama.

Technické služby zkouší nové kontejnery, které odolají hlodavcům

Technické služby zkouší nové kontejnery, které odolají hlodavcům

foto: Olomouc.eu

25. 02. 2021 - 07:15

Technické služby města Olomouce se na základě přemnožení hlodavců v hanácké metropoli  rozhodli vyzkoušet nový typ kontejnerů na komunální odpad. První dva velkoobjemové kontejnery jsou umístěné v ulicích Voskovcova a Janského. Podle města je díky nášlapnému systému snadná manipulace, zároveň však systém brání v přístupu nežádoucím hlodavcům.

Hlavní vyhoda nášlapného systému je v tom, že se člověk nemusí vůbec dotýkat nádoby. Stačí sešlápnout pedál a víko se otevře i zavře. Zároveň by měl systém bránit hlodavcům dostat se dovnitř.

„Prevence se v případě hlodavců, jako jsou myši, krysy a potkani, rozhodně vyplatí. Bojuje s nimi v podstatě každé větší město. Často si ale za podobnou situaci mohou lidé sami, protože kolem popelnic se válejí odpadky, které potkany přirozeně lákají a jsou jim snadným zdrojem obživy,“ vysvětlila Hana Vacová z technických služeb.

První kontejnery už jsou nainstalované, další se dostanou na ulici Lazeckou a Kmochovu. Celkem by jich během zkoušky mělo být 30.

Problémy s odkládáním nespotřebovaných potravin řeší město hlavně od začátku pandemie a vyhlášení nouzového stavu. Za deratizaci, kterou má na starosti odbor životního prostředí, zaplatil magistrát jen v loňském roce přes půl milionu korun. A i letos už vyslal deratizátory do okolí ulice Rožňavské a na Nové Sady.

„Situace se začátkem letošního roku ještě výrazně zhoršila. Pokud by se nevyvíjela k lepšímu, mohou se náklady na likvidaci přemnožených hlodavců blížit k milionu korun,“ upozornil už dříve vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka.

Další články