Zde může být vaše reklama.

Tramvaje získají nový odstav, stavba na Jeremenkově začala

Tramvaje získají nový odstav, stavba na Jeremenkově začala

foto: Archiv DPMO

17. 09. 2021 - 12:56

Dopravní podnik města Olomouce během letošního roku zahájil několik velkých investičních akcí. Poslední z nich začala dnes. Jde o výstavbu odstavů tramvají Jeremenkova.

„Tato stavba by měla významně ulehčit přetížené vozovně v ul. Koželužská a také lépe ochránit naše vozidla před poškozením vandaly,“ uvedl předseda představenstva Michalík. Nově tak budou tramvaje, které bývají v současné době ustájené na smyčce na Nové ulici, odstavované právě zde.

Stavba nového odstavu tramvají je nutná také kvůli prodloužení tramvajové trati na Nových Sadech. A to z důvodu zachování stávajících intervalů tramvajových linek. Prodloužení trati si vyžádalo také nákup nových vozidel, které budou v této hale odstavované.

Díky novým odstavům budou vozy ráno vyjíždět přímo k hlavnímu nádraží. A díky tomu se efektivně zapojí do celé tramvajové sítě.

Do nové haly se vejde až devět dvouvozových souprav

Hlavní dominantou nově budovaného areálu se má stát pozemní objekt haly se zázemím pro obslužný personál údržby. V hale budou tři koleje, na těch půjde odstavit až 9 kusů dvouvozových tramvajových souprav. 

V hale bude prováděn denní úklid vozů, kontrolní a servisní činnost. Pro možnost provádění údržby bude každá kolej vybavena v celé délce servisní montážní jámou s příslušenstvím dle potřeb údržby a dále budou u každé koleje umístěny lávky umožňující přístup k technologii na střeše vozů.

"V areálu odstavů bude dále vybudován objekt výpravny tramvají, zázemí pro řidiče tramvají, technologická místnost se zabezpečovacím zařízením. Stavba by měla být dokončena v březnu 2023. Celková cena zakázky je 279 milionů korun bez DPH. Vzhledem k velké finanční náročnosti bude stavba spolufinancována z fondů EU a to konkrétně z Operačního fondu Doprava ve výši 85 procent," napsala mluvčí dopravního podniku Martina Krčová v tiskové zprávě

 

Další články