Zde může být vaše reklama.

Odběry krve Transfuzní oddělení fakultní nemocnice funguje neustále

Transfuzní oddělení fakultní nemocnice funguje neustále

foto: FNOL

10. 04. 2020 - 09:00

Část pacientů Fakultní nemocnice Olomouc potřebuje krev i v době koronavirové pandemie, kdy je nemocniční péče do velké míry omezená. Jde o krvácející, zraněné i chudokrevné. Transfuzní oddělení tak v odběrech pokračuje. I ve ztížených podmínkách a za přísných hygienických pravidel.

Dárcům krve jsou na Transfuzním oddělení k dispozici každý pracovní den od půl sedmé ráno do 13 hodin. Zrušený, a to pouze dočasně, je čtvrteční odpolední odběr. Objednat se dá v evidenci dárku na telefonním čísle 800 888 529. Pokud chcete darovat plazmu, také se dá. A to po objednání prostřednictvím elektronického portálu nebo v evidenci dárců krve.

„Časy a počty odběrů jsme uzpůsobili tak, aby nedocházelo ke kumulaci dárců na oddělení a provoz oddělení byl plynulý. Přísná hygienická a režimová opatření, která chrání dárce i personál, jsou pro nás samozřejmostí. Před vstupem zdravotníci provádějí kontrolu tělesné teploty a dárce vyplní krátký dotazník, který se týká rizika nákazy koronavirem,“ popisuje primářka Transfuzního oddělení fakultní nemocnice Dana Galuszková.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Vybrané lékárny budou otevřené i na Velikonoční pondělí

Vzhledem ke striktním pravidlům je podle Galuszkové potřeba dodržovat předem objednaný termín. „Změna se přechodně dotkla také občerstvení. Místo párků dárci dostávají ke svačince balenou bagetu. Doufáme ale, že tato drobnost je od návštěvy neodradí,“ dodává s úsměvem a s omluvou za komplikace.

„Moc děkujeme dárcům za pochopení a za ochotu darovat krev i v těchto obtížných podmínkách,“ zdůrazňuje primářka Transfuzního oddělení FN Olomouc.

Další články