Zde může být vaše reklama.

TURISTICKÁ SEZÓNA ZAČÍNÁ Tvarůžky, koncerty, Olomoucký loket a další k zahájení sezóny

Tvarůžky, koncerty, Olomoucký loket a další k zahájení sezóny

foto: olomouc.eu/ Jan Andreáš

15. 04. 2023 - 11:04

Na festivalovou i kongresovou turistiku se zaměří letošní sezona cestovního ruchu v Olomouci, odstartuje ji Olomoucký tvarůžkový festival. Do aktuální turistické sezony vstupuje město také s novými webovými stránkami cestovního ruchu na adrese www.tourism.olomouc.eu.

Olomoucký tvarůžkový festival se bude konat 15. a 16. dubna na Horním i Dolním náměstí. Šestého ročníku se ujme více než padesát prodejců gastronomických specialit a regionálních produktů. „Na náměstí bude opět kralovat i Tvarůžkový obchůdek s originálními suvenýry jako jsou tvarůžkové pralinky, trička, propisky, pohlednice či butony,“ potvrdila vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu olomouckého magistrátu Karin Vykydalová. Návštěvníky čeká vystoupení folklórních souborů, cooking show s Romanem Paulusem nebo kapela Mňága a Žďorp.

Festival jedinečného sýra i letos doplní Tvarůžková cyklojízda, která povede z Loštic do Olomouce. Její účastníci obdrží památeční trika s logem tvarůžků.

Nový web pro turisty

Se zahájením nové sezony se proměnily i webové stránky města určené pro turisty. „Mají nový jednoduchý a moderní design, jsou přehlednější a turista na nich najde vše, co pro návštěvu města potřebuje, od kulturního kalendáře po sdílenou dopravu nebo tipy k prohlídkám památek,“ popsal náměstek primátora pro kulturu a cestovní ruch Viktor Tichák.

Orientaci usnadní nejen přespolním i nově instalovaná informační LCD obrazovka v podloubí radnice, kde se lidé mohou seznámit s aktualitami a kulturním programem. „Informační centrum se také zapojilo do digitálního mobilního průvodce v aplikaci TourStories, což je platforma pro sdílení komentovaných prohlídek a interaktivních digitálních průvodců. Obsahuje nyní osmadvacet zastavení z Olomouce,“ doplnil náměstek Tichák.

Sváteční putování po věžích

Stálicemi turistické sezóny jsou komentované prohlídky Za branami města, Olomouc v kostce, prohlídky slavnostního freskového sálu nebo městská hra Po Olomouci s kočičkou Olou.

Ovšem novinkou v prohlídkové trase města bude letos Putování po olomouckých věžích, které se odehraje během Svátků města. Ty letos připomenou i čtyřsetleté výročí patronace svaté Pavlíny, jejíž uctívání, jak lidé věřili, zachránilo Olomouc před morem. A vůbec poprvé budou moci lidé najít v podloubí radnice i historickou míru – repliku olomouckého lokte, který měl 78,23 centimetrů a používal se jednu dobu i po celé Moravě.

Jubilea i koncerty na pohodu

Olomouc bude po celou sezonu žít také kulturním životem. Národní zahájení Muzejní noci proběhne 19. května, krátce po otevření nového kulturního stánku Červeného kostela.

Začátek června bude, kromě Svátků města, patřit i velkému open-air koncertu Festival Filharmonie. Celovečerní program se odehraje se 9. června na Andrově stadionu, kde vystoupí Moravská filharmonie s pěveckými hvězdami, jako jsou Vojta Dyk, Eva Urbanová či Janek Ledecký. V červenci a srpnu bude Horní náměstí opět náležet multižánrovému hudebnímu festivalu Pohoda u Trojice.

Rok 2023 se do kulturního kalendáře celkově zapíše jako rok významných jubileí. Univerzita Palackého oslaví 450 let od svého založení v roce 1573, připomeneme si 300 let od vysvěcení barokního Mariánského sloupu na Dolním náměstí, 100 let od úmrtí arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana i 90. výročí kina Metropol.

Kongresy, náplavka i mozaika možností

Olomouc bude letos hostit i několik významných konferencí a seminářů. V dubnu to bude Národní setkání Sdružení tajemníků obecních a městských úřadů a Členské fórum Asociace Informačních center České republiky, v květnu XIX. Sněm Svazu měst a obcí.

Očekávanou novinkou, která dokáže zatraktivnit kulturní nabídku města, bude zprovoznění náplavky. Ta v Olomouci vznikla díky rozsáhlé stavbě protipovodňových opatření na řece Moravě. „Právě náplavka by od června měla být místem, kde se zcela nově budou moct konat kulturní akce menšího rozsahu,“ uvedla vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Karin Vykydalová.

Nadcházející sezonu zpestří i znovuotevření Arcidiecézního muzea, zpřístupnění muzea Expozice Letiště Olomouc, plavby na Ololodi, jízda na Ološlapu, komentované prohlídky Street Art nebo vily Primavesi. A město pro letošek nezapomíná ani na cykloturisty. Právě pro ně nechalo nově umístit novou servisní stanici. Cyklohub vznikl ve spolupráci se sdružením cestovního ruchu Střední Morava u městského dopravního Centra Semafor.

Další články