Zde může být vaše reklama.

Co se stalo? Úhyn ryb v řece Moravě, případ řeší inspektoři i magistrát

Úhyn ryb v řece Moravě, případ řeší inspektoři i magistrát

foto: MmOL

31. 07. 2019 - 06:00

Pravděpodobně počasí, vysoké teploty a vývoj průtoku vody stojí za případem z neděle 28. července, kdy byl zjištěn úhyn ryb v řece Moravě. Jednalo se o místo pod Olomoucí, konkrétně v jižní části města a nad jezem Tážaly. Situaci řeší Česká inspekce životního prostředí se sídlem v Olomouci a odbor životního prostředí olomouckého magistrátu.

„Mezi uhynulými rybami převažovaly plotice, jelci, okouni kapři, cejni, štiky i candáti. Z dosavadních výsledků šetření, průběhu počasí a vývoji průtoku v Moravě vyplývá, že se jedná o kyslíkový deficit,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka.

Rozpustnost kyslíku ve vodě totiž klesá s rostoucí teplotou. Zároveň se ale zvyšuje spotřeba kyslíku rybami a vodními živočichy. „Stav, kdy v problematických úsecích toků nastane kritická situace po období teplotních rekordů, se začíná bohužel v posledních letech opakovat. Když se k tomu přidají vydatné lokální srážky, které se výrazně ohřejí na zpevněných plochách a vypláchnou kanály, je problém umocněn,“ objasňuje vedoucí Loyka.

Kdysi hlavní problém řeky Moravy v Olomouci, to jest silné znečištění, je dnes díky čistírenské technice a různým organizačním opatřením na dobré úrovni. „Čistota vody tak už není hlavní překážkou výskytu jak původních říčních druhů ryb, tak například i raků a škeblí,“ vysvětluje Petr Loyka. V říčním systému Moravy v Olomouci, včetně jejích přítoků, byla doposud zjištěno v rámci průzkumů 22 druhů ryb.

Další články