Zde může být vaše reklama.

Univerzita Palackého otevře své brány zájemcům o studium

Univerzita Palackého otevře své brány zájemcům o studium

foto: Vojtěch Duda

14. 01. 2020 - 12:00

Důležité informace o studiu, ale taky povedený doprovodný program nabídne zájemcům Univerzita Palackého v rámci dne otevřených dveří, který se uskuteční už v sobotu 18. ledna. Návštěvníci si na akci budou moci prohlédnout prostory univerzity od 8 do 14 hodin. Specialitou olomouckých dnů otevřených dveří bude už poněkolikáté bezplatná autobusová linka a mobilní aplikace.

Den otevřených dveří UP poskytne návštěvníkům kompletní informační servis. Na některých fakultách mohou zájemci vyzkoušet testy studijních předpokladů nebo si projít speciální laboratoře a centra. „Na osmi fakultách se středoškoláci dozvědí informace o studiu, přijímacím řízení, zahraničních pobytech či o uplatnění absolventů. Podívat se půjde také do univerzitní knihovny, na koleje či do hlavní menzy,“ uvedla tisková mluvčí UP Gabriela Sýkorová Dvorníková s tím, že program zaujme také veřejnost.

Program v mobilu

Uživatelé se zařízeními se systémem Android a nově také iOS si mohou stáhnout v ČR ojedinělou aplikaci Studuj na UP, ve které najdou kompletní časový rozpis programu dne otevřených dveří, jízdní řád speciálního autobusu, interaktivní mapu univerzitních budov a aktuality.

Autobus zdarma

Dopravu k fakultám zprostředkuje bezplatná autobusová linka, která bude vyjíždět v 7:55, 9:05, 10:25 a 12:00 od zastávky u hlavního vlakového nádraží a přiblíží zájemce ke zpřístupněným univerzitním budovám (jízdní řád). K dispozici v ní budou dobrovolníci z UP, kteří cestujícím poradí.

Prohlídky laboratoří, výstavy a pokusy

Návštěvníci přírodovědecké fakulty se mohou těšit například na prohlídku laboratoře nanotechnologií nebo laboratoře pro atomovou a jadernou fyziku, k vidění budou i zajímavé chemické a fyzikální pokusy. Na fakultě zdravotnických věd si zájemci prohlédnou odborné učebny pro výuku zdravotnického záchranářství, porodní asistence či fyzioterapie. Na pedagogické fakultě budou k vidění například laboratoře katedry technické a informační výchovy, svou činnost představí projekt E-Bezpečí a Centrum prevence rizikové virtuální komunikace. Na cyrilometodějské teologické fakultě se bude možné seznámit se speciálním vydáním voděodolné bible a navštívit výstavu Malí superhrdinové nebo Svět mýma očima. Správnou techniku péče o ústní dutinu či poskytnutí první pomoci nabídne praktický workshop na lékařské fakultě, kde zájemci mohou zavítat také do anatomického muzea, v budově na Palackého ulici 12 pak taktéž na kliniku zubního lékařství, která bude přístupná od 9 hodin. 

Moderní sportoviště

Na fakultě tělesné kultury se zájemci seznámí s fungováním optického systému pro analýzu pohybu ve 3D prostoru nebo si vyzkoušejí virtuální realitu. Přístupná bude lezecká stěna a veřejnosti se představí hokejisté HC Univerzita Palackého. Vyzkoušet půjde i zařízení Eye Tracker sloužící ke sledování pohybů lidského oka a test motorického výkonu sledující jemnou motoriku prstů a pohyb rukou a paží.

Otevřeno v Pevnosti poznání a UPointu

Interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání bude mít pro studenty maturitních ročníků otevřeno od 9 do 18 hodin zdarma. Univerzitní informační centrum a obchod UPoint na Horním náměstí nabídne zájemcům o studium od 8 do 15 hodin informační materiály, workshop origami s uměleckým spolkem ChaosCompany a bezplatně punč či kávu.

Oběd v menze za studentské ceny

Návštěvníci budou mít také příležitost zjistit, jak to funguje na vysokoškolských kolejích a v menze. V tělocvičně na koleji Bedřicha Václavka bude informační stánek a v hlavní menze na ulici 17. listopadu se budou od 11 do 14 hodin servírovat obědy za studentské ceny. V nabídce bude dle dostupnosti dýňová polévka se smaženým hráškem, toskánské špagety sypané parmazánem, cordon bleu se šťouchanými bramborami, zeleninové rizoto s parmazánem nebo svíčková s houskovým knedlíkem.

Přehled informačních bloků:

Cyrilometodějská teologická fakulta UP (Univerzitní 22)
11:00–11:30          Jak vypadá výuka na Sociální pedagogice
11:00–12:00          Prezentace studia Sociální práce

Lékařská fakulta UP (Hněvotínská 3, Teoretické ústavy)
9:00–10:00            1. informační blok (velká posluchárna)
11:00–12:00          2. informační blok (velká posluchárna)

Filozofická fakulta UP (Křížkovského 10)
9:30–9:45              1. informační blok (místnost 3.32)
10:30–11:15          2. informační blok (místnost 3.32)
12:00–12:45          3. informační blok (místnost 3.32)

Přírodovědecká fakulta UP (17. listopadu 12)
9:30–10:30            1. informační blok (aula 2.001)
11:00–12:00          2. informační blok (aula 2.001)

Pedagogická fakulta UP (Žižkovo náměstí 5)
10:00–11:00          Hlavní informační blok (přízemí, hlavní aula)

Fakulta tělesné kultury UP (U Letiště 32)
10:00      1. informační blok (Aplikační centrum BALUO, konferenční sál)
11:00      2. informační blok (Aplikační centrum BALUO, konferenční sál)
12:00      3. informační blok (Aplikační centrum BALUO, konferenční sál)

Právnická fakulta UP (17. listopadu 6)
10:00–10:45          1. informační blok (budova B, aula)
12:00–12:45          2. informační blok (budova B, aula)

Fakulta zdravotnických věd UP (Hněvotínská 3, Teoretické ústavy)
9:00–9:45              1. informační blok (malá pravá posluchárna)
10:30–11:15          2. informační blok (malá pravá posluchárna)
12:00–12:45          3. informační blok (malá pravá posluchárna)

Více k lednovému programu DOD UP zde. Další informace nabízí web studuj.upol.cz a aplikace Studuj na UP pro Android a iOS.

Na Univerzitu Palackého v Olomouci se v roce 2019 přihlásilo přes 27 tisíc uchazečů o studium. Druhou nejstarší tuzemskou univerzitu studuje na osmi fakultách 22 tisíc studentů, což je pětina obyvatel Olomouce.

Další články