Zde může být vaše reklama.

Univerzita Palackého ústy rektora podpořila běloruské občany

Univerzita Palackého ústy rektora podpořila běloruské občany
Rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller

foto: UP

17. 08. 2020 - 12:00

Minulý týden proběhly prezidentské volby v Bělorusku, které drtivě vyhrál dosavadní prezident Alexandr Lukašenko. Ten bývá označován za posledního diktátora v Evropě a zemi vládne už od 20. července roku 1994. Od chvíle, kdy byly zveřejněny výsledky zatím posledních prezidentských voleb, probíhají v Bělorusku proti znovuzvolené hlavě státu protesty, které jsou na mnoha místech násilně potlačované policií i armádou. Různé organizace a instituce se staví na stranu běloruských občanů, kteří se rozhodli proti výsledkům voleb, které považují za zmanipulované, protestovat. Mezi české instituce se připojila ústy rektora také olomoucká univerzita.

Univerzita Palackého v Olomouci vyjadřuje podporu běloruským občanům usilujícím o liberální a demokratický vývoj v jejich vlasti. Jako symbolický výraz solidarity plánuje vedení UP také navrhnout speciální stipendijní program pro běloruské zájemce o studium v České republice.

"Univerzita Palackého vyjadřuje podporu běloruským občanům usilujícím o liberální a demokratický vývoj v jejich vlasti. Jako symbolický výraz solidarity s konkrétním vyústěním se vedení UP pokusí navrhnout speciální stipendijní program pro tamní zájemce o studium v České republice. Přesná podoba a rozsah programu budou upřesněny v nejbližších týdnech. Spojují nás historické paralely. Musíme se spolu s celkem Evropské unie zasadit o to, aby se Bělorusko neocitlo v situaci Československa roku 1968, ale aby šlo cestou svobody, kterou jsme zažili v roce 1989," stojí v rektorově psaném prohlášení, které publikoval univerzitní Žurnál.

Další články