Zde může být vaše reklama.

V aplikaci DPMO cestující koupili více než čtvrt milionu jízdenek

V aplikaci DPMO cestující koupili více než čtvrt milionu jízdenek

foto: Archiv DPMO

31. 03. 2022 - 09:21

Už v prosinci 2020 se Dopravnímu podniku města Olomouce podařilo spustit vlastní aplikaci pro nákup jízdenek. Díky této službě si cestující mohou zakoupit jednorázovou, nebo jednodenní elektronickou jízdenku. A to v obou cenových variantách. V nabídce je také doklad pro přepravu psa, případně objemného zavazadla. 

Do provozu byla aplikace DPMO uvedena na konci roku 2020. Aktuálně evidujeme více než 20 tisíc aktivních uživatelů, kteří si v aplikaci zakoupili přes 284 tisíc jízdních dokladů.

„Od spuštění služby je vidět neustálý nárůst počtu zakoupených jízdních dokladů prostřednictvím aplikace. Platby realizované v mobilní aplikaci DPMO společně s dalšími nabízenými aplikacemi DoKapsy od ČSOB nebo SEJF a SMS jízdenkami dosahují již 45% objemu tržeb za základní nebo 1denní jízdenky.“ sdělil předseda představenstva DPMO, a.s. Jaroslav Michalík.

Výhodou oproti SMS jízdence je možnost nákupu zlevněných jízdních dokladů pro děti nebo studenty a jednodenních jízdenek. Přes mobilní aplikaci zaplatí cestující pouze cenu jízdného, u Premium SMS jízdenek zaplatí zákazník navíc i odeslanou žádost o jízdenku podle ceníku za SMS u svého operátora.

„Ve statistikách vidíme, že část cestujících, kteří dříve kupovali SMS jízdenky, nyní využívá právě aplikaci,“ upřesnil vedoucí přepravně-tarifního odboru DPMO, a.s. Roman Tříska.

Díky aplikaci klesá i prodej papírových jízdenek v automatech, v síti smluvních prodejců a v doplňkovém prodeji u řidičů.

„Oproti průměrným měsíčním údajům z roku 2020 zaznamenáváme aktuální pokles prodeje papírových jízdenek až o 20 procent a vidíme, že tito cestující si zvykli kupovat doklady přes aplikaci. Jízdenku zaplatí jednoduše on-line a nemusí přemýšlet, zda jedou ze zastávky, kde je k dispozici automat na jízdenky a jestli u sebe mají drobné,“ doplnil Jaroslav Michalík. 

Kromě nákupu jízdenek je cestujícím v aplikaci k dispozici také přehled aktualit z provozu. Dozví se tak například o změnách jízdních řádů nebo o mimořádných zpožděních. Aplikace DPMO je pro mobilní telefony zdarma ke stažení z App Store nebo Google Play. Platby za jízdenky je možné provádět prostřednictvím platební brány s možností uložení platební karty pro pozdější automatickou platbu na klik nebo prostřednictvím Apple Pay.

Další články