Zde může být vaše reklama.

V areálu dětského domova vyrůstá prostor pro zácvik matek

V areálu dětského domova vyrůstá prostor pro zácvik matek

foto: Lukáš Blokša

26. 06. 2020 - 06:00

Na pozemku Dětského centra Ostrůvek v Olomouci, jehož zřizovatelem je Olomoucký kraj, se v současné době ke stávající budově dodělává speciální přístavba. Když si člověk přečte povolení ke stavbě, zjistí, že zde vzniká přestavba budovy C na zařízení rodinného typu. O co jde? Podle mluvčí kraje Evy Knajblové zde vzniká prostor pro zácvik matek v péči o dítě.

"Cílem přestavby je vybudování adekvátních, větších prostor pro děti, kterým je poskytována pobytová péče a vybudování adekvátních prostor pro zácvik matek v péči o dítě," prozradila Hanáckému Večerníku Knajblová.
 
"V I. nadzemním podlaží se jedná o obytnou část se 2 ložnicemi, obývací částí s kuchyňským koutem a sociálním zařízením. Zde budou pobývat děti zpravidla starší 3 let, ale také sourozenecké skupiny, u kterých je podporována sourozenecká  vazba," dodala mluvčí Olomouckého kraje.

Obytná buňka ve II. nadzemním podlaží bude sloužit pro zácvik matek v péči o dítě, zde jde například o péči o dítě se specifickými potřebami, s potřebou rehabilitační péče. Po dobu nezbytně nutnou bude matce poskytována odborná edukace v příslušných dovednostech.

Pobytem v centru spolupráce nekončí

"Po ukončení pobytové formy bude pokračovat spolupráce formou terénní a ambulantní péče. Tato činnost podporuje biologickou rodinu a pomáhá zvládnout všechny potřebné činnosti tak, aby děti mohly vyrůstat ve vlastním sociálním prostředí," řekla Knajblová.

V nové části – přístavbě - bude provozována denní péče pro děti do 3 let formou doplňkové činnosti, tedy takzvaného jeslového pobytu. Touto nabídkou Dětské centrum Ostrůvek napomáhá sladit rodinný a pracovní život variabilní volbou péče dle individuálních potřeb rodičů. Cena přestavby, která by měla skončit ještě v letošním roce, je zhruba 30 milionů korun.

Další články