Zde může být vaše reklama.

V Chomoutově proběhne společná výsadba stromů, keřů a květin

V Chomoutově proběhne společná výsadba stromů, keřů a květin

foto: Olomouc.eu

29. 10. 2021 - 08:12

Do finále své proměny zamíří během zítřejšího dne veřejná plocha v ulici Hrachovina v Chomoutově. Během soboty se na místě začne sázet zeleň. Do prostoru přijdou nové stromy, švestkový sad, desítky keřů a stovky květin.

„K výsadbě pro širokou veřejnost jsou určeny stromy pro přilehlý švestkový sad, více než čtyřicet keřů a šest stovek květin. Čtrnáct stromů si pak vysadí patronské rodiny, které je adoptovaly v dárcovské sbírce,“ uvádí Jan Mikulka ze spolku Los Vesinos, který celý projekt koordinuje.

Doprovodný program budou tvořit dílny pro děti a diskuze s krajinnou architektkou.

„Pro pomocníky máme připravený guláš, koláče a čaj zdarma. Nářadí, jako rýč, lopatu či hrábě, je potřeba mít vlastní,“ objasňuje průběh akce Jan Mikulka.

Sázet se začne 30. října v 9 hodin, pokračovat se bude až do 12. A to všechno na Koperníku v ulici Hrachoviska.

Před výsadbou proběhlo už sedm jiných brigád, do kterých se zapojili místní dobrovolníci.

„Sami jsme kopali základy pro altán, vyznačovali na ploše cestičky a místa pro zeleň, natírali jsme dřevo altánu a zarovnávali terén po dokončení mlatů,“ uvádí další člen koordinačního týmu, vedoucí stavebních prací Zbyněk Musil.

Příští rok plocha ožije ještě posezením, masivními lavicemi vyrobenými z chomoutovského dubu, který rozštípl blesk.

„Plocha bude osazena také infografikou, znázorňující, jak se na ploše chovat a cedulkami dárců, kteří projekt podpořili. Přibýt by měla také socha. Celá proměna plochy bude dokončena do srpna 2022,“ doplňuje Jan Mikulka ze spolku Los Vesinos.

A co všechno Koperník po revitalizaci nabídne?

Multifunkční altán s výhledem na plochu jako zázemí pro každodenní setkávání i kulturní vystoupení, ovocný hájek pro děti, stromy poskytující přirozený stín, kvetoucí keře a záhony pro hmyz a motýly, vycházkový okruh, který plochu zpřístupní pro kočárky, odrážedla a méně mobilní občany, posezení a sochu z masivního dubového dřeva.

Další články