Zde může být vaše reklama.

V kauze převodu bytů rozsudek nepadl, soud pokračuje 14. října

V kauze převodu bytů rozsudek nepadl, soud pokračuje 14. října

foto: Lukáš Blokša

16. 09. 2020 - 12:48

V jednací síni číslo 2 Okresního soudu v Olomouci dnes probíhalo soudní přelíčení v kauze převodu družstevních bytů nájemníkům. Kromě právních zástupců obou stran, tedy města Olomouce a nájemců, Petra Konečného a Zdeňka Joukla, zde byli také zástupci obou stran. Na jedné straně náměstek primátora Martin Major, na straně druhé zhruba padesátka nájemníků.

Právní zástupci si v síni ostře vyměňovali své názory. Joukl navrhl výslech Konečného kvůli starým smlouvám, ten se bránil, že jde o lži a polopravdy. Hanácký Večerník byl na místě a obou právníků se po odročení zeptal, co na vývoj situace říkají.

"Pro mě vnímám jako pochvalu, když mě advokát protistrany napadá osobně, protože se mu asi nelíbí můj způsob zastupování. Realita je taková, že jako řadový zastupitel jsem schválil projekt výstavby bydlení a ten se podle mě povedl. Předchozí smlouvy jsem nedělal. Jako čerstvý absolvent práv jsem přivítal, že město staví byty, víc jsem se tomu nevěnoval. Léta jsem předsedou družstva, jsem jedním z lidí, kterým byla svěřená bytová družstva. Celkem logicky, když se v budoucnu řešilo, kdo bude předseda, vybrali mě, protože si myslím, že o tom za ta léta hodně. Ale musím zdůraznit, že na právním řešení těchto věcí jsem se v minulosti nikdy nepodílel," oznámil Konečný.

"Já jsem velice ocenil, že soud byl na dnešní jednání precizně připravený, paní soudkyně se všemi podáními důkladně zabývala a je si vědoma vážnosti situace. My jsme potřebovali vyjasnit nějaká procesní stanoviska týkající se toho, kdo je a kdo není účastníkem. Myslím si, že to se dnes podařilo překlenout. Bude dobře, že se tím soud bude meritorně (týkající se věci samé pozn. red.) zabývat. Doufám, podle paragrafu 13, že se bude dát věc rozhodnout osobně. Co se týče hodnocení, nejsme na krasobruslení, takže nebudeme dávat žádné známky. Doufáme, a předložili jsme návrh mimosoudního vyřízení, že se město bude písemným návrhem zabývat a třeba ještě dospějeme k nějakému mimosoudnímu vyřízení. Protože není z mého pohledu dobrá vizitka pro Statutární město Olomouc, které se se svými občany po dvaceti letech soudí o to, jestli má svůj závazek dodržet, či nikoliv. Všechno ostatní jsou pouze účelové výmluvy. Je to o tom, že se právo má dodržovat a zda jsme právním státem, či nikoliv," uvedl po odročení Joukl.

Kauza, ve které jde o převod zhruba čtyř stovek družstevních bytů z majetku města jejich nájemníkům, bude u olomouckého okresního soudu pokračovat 14. října. 

Další články