Zde může být vaše reklama.

Proluka u Podkovy V Koželužské mohl vyrůst superúřad, nakonec se hledá jiné využití

V Koželužské mohl vyrůst superúřad, nakonec se hledá jiné využití
Prostor proluky v Kozelužské ulici nedaleko historického centra Olomouce.

foto: Lukáš Blokša

22. 01. 2021 - 06:00

Plevelem zarůstající proluka spolu s garážemi v zadní části pozemku se podle zjištění Večerníku mohla stát místem, kde by vyrostl superúřad. Nakonec se tak, podobně jako v případě Hanáckých kasáren, které se nacházejí o několik desítek metrů dál, nestane. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který je od roku 2017 správcem prostoru, pro něj v současné době hledá jiné využití. Kromě předání jinému státnímu úřadu v úvahu připadá i prodej nemovitosti zájemci z řad široké veřejnosti.

"Pozemek patří Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Hovořilo se o něm například v případě státem zvažované stavbě takzvaného 'superúřadu'," potvrdila vlastníka prostoru Radka Štědrá, mluvčí olomoucké radnice.

Možnost superúřadu se neujala, úřad hledá jiné využití

Mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová Večerníku potvrdila, že vybudování superúřadu bylo jednou z možností, jak prostor využít, nakonec se z ní však ustoupilo, plán se ukázal být nevýhodným.

"Nemovitosti jsme převzali v roce 2017 od Ministerstva obrany. Zvažovali jsme umístění státních institucí, které jsou v Olomouci umístěny v komerčních nájmech. Po důkladném vyhodnocení jsme dospěli k závěru, že tento záměr není pro stát výhodný," uvedla Tesařová.

Místo pro úředníky, kteří jsou po Olomouci rozeseti v komerčních nájmech, tak na volné ploše nevznikne, úřad však i nadále hledá možné využití, jednou z možností je prodej do soukromých rukou.

"V současné době vyhodnocujeme možnosti dalšího naložení s těmito nemovitostmi, doposud však nebylo rozhodnuto. Obecně platí, že pokud bychom nemovitosti nepotřebovali, nabízíme je v souladu se zákonem nejprve jiným státním institucím a v případě jejich nezájmu hledáme nového majitele mimo stát prostřednictvím transparentních veřejných dražeb či výběrových řízení s elektronickou aukcí na webových stránkách www.nabidkamajetku.cz," uvedla mluvčí úřadu Michaela Tesařová.

Další články