Zde může být vaše reklama.

Eucarpia Leafy Vegetables V Olomouci proběhne diskuze o geneticky upravené zelenině

V Olomouci proběhne diskuze o geneticky upravené zelenině

20. 06. 2019 - 06:00

Stovka předních odborníků z 22 zemí světa bude od 24. do 28. června v Uměleckém centru Univerzity Palackého v Olomouci diskutovat o nejnovějších trendech v genetice a šlechtění listové zeleniny, která má nezastupitelné místo v jídelníčku člověka. Součástí prestižní konference Eucarpia Leafy Vegetables 2019 bude bohatý vědecký program s novinkami z genetiky a šlechtění. Pomocí těchto sofistikovaných metod se experti snaží zvýšit odolnost listové zeleniny vůči chorobám a škůdcům a zlepšit řadu dalších parametrů, aby dosáhli vyšších výnosů i kvality.

Mezinárodní konference bude zaměřena na teoretické, metodologické a heuristické otázky vztahující se ke genetice a šlechtění listových zelenin," uvedl Aleš Lebeda z katedry botaniky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého, hlavní organizátor této konference. Na mezinárodním setkání odborníků zazní 28 přednášek o šlechtění listové zeleniny a k vidění bude 25 posterů, velkých plakátů používaných k prezentaci výsledků výzkumu.

Vědecký program konference zahrnuje například genové zdroje rostlin a jejich botanickou charakteristiku, klasickou a molekulární genetiku, genomiku rostlin i aplikaci nejnovějších poznatků ve šlechtění rostlin, které mají zvýšit rezistenci listové zeleniny vůči chorobám a škůdcům. Hovořit se bude také o posklizňové kvalitě listové zeleniny či jejích nutričních a chemických parametrech.

Katedra botaniky byla požádána o organizaci mezinárodní konference díky svému dlouhodobému úspěšnému výzkumu zejména v oblasti genových zdrojů, fytopatologie a šlechtění na rezistenci k chorobám. Organizátoři olomoucké konference očekávají příjezd 100 vědců z Evropy, Afriky, Ameriky, Asie a Austrálie. Kromě většiny zemí Evropy budou na konferenci i účastníci z Alžírska, Austrálie, Číny, Egypta, Izraele, Indie, Japonska, Jihoafrické republiky, Kazachstánu, Ruska, Thajska, Tunisu a USA. „V podstatě se zde sejdou ti, kteří v současné době v této oblasti vědy pracují nejen vědecky, ale i prakticky, tedy šlechtitelé a zástupci významných světových šlechtitelských firem," podotkl Aleš Lebeda.

K nejvýznamnějším hostům mezinárodní konference a přednášejícím bude patřit ředitel Centra genomiky Kalifornské univerzity v Davisu (USA) prof. Richard W. Michelmore, který je významnou postavou v oboru genetického výzkumu salátu. Do Olomouce přijede také například dr. Daniel A. Jacobson z Oak Ridge National Laboratory v Knoxville (USA). Tento expert patří k předním integrativním biologům a světovým odborníkům v systémové biologii.

Kromě vědeckých pracovníků na konferenci do Olomouce přijedou i významní zástupci renomovaných šlechtitelských firem. „Toto zastoupení dokládá význam pořádané konference a mezinárodní prestiž, kterou v tomto oboru naše katedra botaniky má," dodal Lebeda.

V Olomouci bude uspořádán v pořadí 9. ročník takto zaměřené mezinárodní konference, která se naposledy konala na jaře 2015 ve Španělsku. „V roce 1999 naše pracoviště organizovalo v Olomouci stejnou konferenci, která v podstatě obnovila čtyřletý cyklus jejich pořádání. Nabídku hostit tuto konferenci na půdě UP v Olomouci je třeba považovat nejen za výzvu, ale i za projev velkého uznání a mezinárodní prestiže naší práce v této oblasti," podotkl Lebeda.

Listová zelenina dostala název podle toho, že se konzumují její listy nebo stonky, a to většinou v syrovém stavu jako základ různých salátů. Mezi listovou zeleninu patří například hlávkový salát, špenát, rukola či čekanka. Méně obvyklými druhy listové zeleniny jsou šrucha zelná nebo kozlíček polní.

Další články