Zde může být vaše reklama.

V Olomouci vzniknou nové jesličky pro děti

V Olomouci vzniknou nové jesličky pro děti

foto: Lukáš Blokša

22. 07. 2021 - 07:38

Zvýšenou poptávku olomouckých rodičů po možnosti umístit své malé děti do jesliček chce město vyřešit vybudováním nových. Ty by mohly vzniknout přebudováním bývalého hospodářského zázemí, které se nachází v areálu MŠ Husitská na Povelu. Investici schválila na svém jednání Rada města Olomouce.

Městskou pokladnu by navíc investice nemusela stát ani korunu, peníze chce město vzít z dotace z Národního plánu obnovy, který mimo jiné podporuje také budování kapacit předškolních zařízení.

Zároveň se tímto způsobem přebuduje momentálně nevyužívaný majetek města.

Tímto záměrem vedení města reaguje také na očekávanou změnu zákona, podle které by stávající městské jesle na tř. Spojenců mohly přejít z režimu vázané živnosti do režimu podporovaného státním finančním příspěvkem.

„To by ale znamenalo, že budeme muset snížit kapacitu jeslí z 35 míst na 24. Vzhledem k velké poptávce po místech pro malé děti však toto bez náhrady nemůžeme a nechceme udělat. Proto jsme schválili zahájení přípravy investice, která bude celá pokrytá z dotace a státní příspěvek poté pokryje i provoz,“ vysvětluje náměstkyně primátora Eva Kolářová.

Celková kapacita obou jeslí by pak byla 48 dětí.

I když zatím nejsou známé podmínky dotačního titulu ani přesně znění novely zákona, vzhledem k tomu, jaké termíny stát avizuje, rozhodlo se vedení města začít řešit přípravu projektu rekonstrukce nevyužívaných prostor.

Jako první proběhne zpracování stavebně technického průzkumu a investičního záměru. Cena tohoto kroku by měla být 200 tisíc korun. Projektová dokumentace vznikne příští rok.

Další články