Zde může být vaše reklama.

Aktuálně totiž chybí V olomoucké fakultní nemocnici potřebují víc dárců plazmy

V olomoucké fakultní nemocnici potřebují víc dárců plazmy

foto: FNOL

26. 09. 2019 - 06:06

Během prázdnin vždy stoupne na Transfuzním oodělení Fakultní nemocnice Olomouc potřeba krve. Pravidelní dárci jsou na dovolené, mnozí z nich pak po návratu darovat nemohou, ale spotřeba transfuzních přípravků léta a častějších dopravních nehod stoupá. Skončí léto a na fakultce chybí něco jiného - plazma. A proto se snaží oslovovat stále nové dárce.

Po celé prázdniny se pracovníkům Transfuzní stanice FN Olomouc dařilo splnit nelehký úkol a udržet na dostatečné úrovni zásoby krve. Tím, že ale vypadla řada dárců, se tak muselo dít na úkor potenciálních dárců plazmy. „Ta má přitom obrovskou výhodu ve své snazší skladovatelnosti, protože je uchovávána šest měsíců v takzvané karanténě a teprve po dalším vyšetření dárce je uvolněna pro pacienty. Plazma je šokově zmražena na mínus 70 stupňů Celsia, poté může být až tři roky uložena při mínus 25 stupních a po celou dobu je připravena pro pacienty. Oproti tomu červené krvinky lze skladovat pouhých 42 dní,“ vysvětluje referentka náboru dárců krve olomoucké fakultní nemocnice Lucie Vybíralová.

Od začátku roku vydalo Transfuzní oddělení největšího zdravotnického zařízení na střední Moravě bezmála čtyři tisíce transfuzních přípravků vyrobených z plazmy, během prázdnin to bylo 1 143 takových přípravků. Část plazmy se navíc přidávala i do dalších transfuzních přípravků a velká její část byla také použita v podobě léků pro pacienty, kteří jsou mnohdy na této léčbě závislí. „Naše nemocnice má uzavřeny velmi přísné smlouvy, a abychom dostali léky vyrobené z plazmy pro své pacienty, musíme nejprve tuto surovinu dodat,“ upozorňuje Vybíralová.

Odběr plazmy je podle jejích slov o něco časově náročnější, proto jej ne každý dárce může absolvovat. „Odběr plné krve trvá v průměru pět až šest minut, u plazmy je to zhruba tři čtvrtě hodiny. Vzhledem k tomu, že značná část možných dárců míří do soukromých center, kde jsou finančně motivováni, tak nejen naše nemocnice, ale i ty okolní se následně potýkají s nedostatkem dárců, kteří by mohli přispět k záchraně konkrétního pacienta právě
v našich nemocnicích. Prosíme proto všechny z vás, kdo můžete, máte alespoň 55 kilogramů a dobrý žilní systém, abyste nám zavolali na telefonní čísla 800 888 529, 588 442 236 nebo 588 442 272 a objednali se na odběr plazmy,“ vyzývá všechny dobrovolné dárce Lucie Vybíralová.

Další články