Zde může být vaše reklama.

V olomoucké zoo se narodilo první letošní mládě

V olomoucké zoo se narodilo první letošní mládě

foto: Zoo Olomouc

13. 01. 2023 - 11:00

Olomoucká ZOO zná svůj první letošní přírůstek. Prvním mládětem roku 2023 je pakůň běloocasý. Samička pakoně se narodila 7. ledna, porod proběhl v pořádku bez komplikací, matka se o mládě dobře stará.

Mládě dostalo jméno Kameba. Pokud by někdo hledal původ jména v překladu ze svahilštiny, nepochodí. „Den po Třech králích jsem o jménu přemýšlel. Jelikož je Kameba téměř Tříkrálová a přejeme jí štěstí, zdraví i dlouhá léta, vzešlo její jméno ze spojení prvních slabik Tří králů-Kašpara, Melichara a Baltazara,“vysvětlil vznik jména vedoucí zimoviště afrických zvířat Pavel Vidlář.

„Tato impozantní zvířata mohou návštěvníci vidět nově v letošní sezóně. Pohled na ně se jim naskytne z vyhlídky u velbloudů dvouhrbých a z vláčku, který bude projíždět  nově otevřenými dalšími etapami safari – Safari Austrálie a Arktida,“ dodává ředitel Zoo Radomír Habáň.

Zoologická zahrada Olomouc chová tento druh od roku 1992, kdy v rámci výměny zvířat získala první 4 jedince ze Zoo Bratislava. Zvířata byla přímými potomky pakoňů běloocasých pocházejících z importů Ing. Josefa Vágnera z Afriky do zoo ve Dvoře Králové a do ostatních českých a slovenských zoo, které proběhly v 70. letech 20. století. Doposud se v olomoucké zoo narodilo 57 mláďat. Pakoně chová v současné době 27 zahrad v Evropě. V České republice je možno se s nimi setkat kromě olomoucké zoo ještě ve Dvoře Králové.

Pakoně běloocasí upoutávají pozornost veřejnosti svým vzhledem, zvláštně zakřivenými rohy a s kartáčkem srsti na nose připomínají čerty. Jejich charakteristickou vlastností je obranná strategie při ohrožení, která spočívá ve vytváření zmatku. Pakoně běloocasí vzbuzují velkou pozornost i u odborné veřejnosti. Protože jejich chov není úplně jednoduchý, v zoologických zahradách nejsou k vidění příliš často. Komplikace při chovu této antilopy způsobuje jejich velmi temperamentní chování, občas i složité vztahy jednotlivých členů stáda.

Další články