Zde může být vaše reklama.

V olomouckém MHD se dá nově platit přes aplikaci

V olomouckém MHD se dá nově platit přes aplikaci

foto: Lukáš Blokša

13. 07. 2020 - 12:37

Na linkách, které provozuje Dopravní podnik města Olomouce, se od dnešního dne dá k placení jízdného používat mobilní aplikace SEJF. Aplikace se dá stáhnout na Google Play i App Store. Ceny jízdenek jsou stejné jako v případě papírových variant.

"Prodej elektronických jízdenek DPMO aplikací SEJF doplní stále rostoucí zájem o SMS jízdenky, přičemž aplikace SEJF umožní nákup dalším cestujícím, kteří dosud nemohli SMS jízdenky využívat, tedy cestujícím s blokovanými Premium SMS službami a cestujícím, kteří nemají telefon se SIM kartou českých operátorů. SEJF navíc nabízí zlevněné elektronické jízdenky pro cestující juniory, studenty a důchodce," prozradila mluvčí dopravního podniku Martina Krčová.

Platby za jízdenky je možné provádět po jednoduché registraci prostřednictvím platební karty spárované s aplikací SEJF nebo ze SEJF účtu. SEJF účet je elektronická peněženka, kterou je možné dobíjet převodem nebo inkasem z bankovního účtu nebo ihned mobilním telefonem. SEJF účet je vhodný například pro cestující juniory, kteří ještě nedisponují platební kartou.

V aplikaci jsou k dispozici dvě varianty krátkodobé jízdenky a dvě varianty celodenní jízdenky

U základních jízdenek v ceně 18 Kč a 9 Kč je shodně jako u SMS jízdenek prodloužená platnost o 10 minut oproti papírovým jízdenkám.

  • občanská jízdenka 18 Kč s platností 50/70minut (pracovní/ostatní dny)
  • zlevněná jízdenka 9 Kč – 50/70 minut pro juniory 6-15 let, dovozné za zavazadlo nebo psa
  • občanská 1denní jízdenka 46 Kč s platností 24 hodin
  • zlevněná 1denní jízdenka 23 Kč – 24 hodin pro juniory 6-18 let, studenty 18‑26 let, důchodce do 65 let

"Pro zjednodušení plateb si zákazník může nejčastěji používané jízdenky přidat do úvodního menu SEJFu. Elektronické jízdenky zakoupené aplikací SEJF jsou platné pouze na linkách DPMO, a.s., na což je cestující upozorněn po zvolení požadované jízdenky a před potvrzením platby přímo v aplikaci," doplnila Krčová.

Ve spolupráci s Koordinátorem IDSOK jsou nové elektronické jízdenky DPMO z aplikace SEJF zahrnuty do Tarifu a Smluvních přepravních podmínek IDSOK. Nákup jízdenek přes aplikaci je bezpečný.

"Provozovatel aplikace SEJF je zapsán ČNB do registru vydavatelů elektronických peněz malého rozsahu a zároveň je ČNB orgánem dohledu v oblasti poskytování platebních služeb," ujistila Krčová.

K možnostem nákupu jízdenek u řidiče, v automatech, na stáncích Dopravního podniku a přes sms zprávu tak přibyla další možnost.

Další články