Zde může být vaše reklama.

V olomouckých lesích vznikly nové cesty i most

V olomouckých lesích vznikly nové cesty i most

foto: Olomouc

25. 12. 2019 - 06:00

Znáte cestu k Lovecké chatě v Litovelském Pomoraví? Tak ta už pár dnů znovu slouží cyklistům i pěším turistům. Díky velké opravě se z ní stala pohodlná asfaltová cesta.

Rekonstrukce 800 metrů dlouhého úseku od Tří mostů až po Loveckou chatu přišla na zhruba 7 milionů korun.

„Komunikace má kompletně nový povrch, odvodňovací příkopy i sjezdy na ostatní lesní komunikace. A co je důležité, dostala nové konstrukční vrstvy a stabilní podloží,“ popsal ředitel Lesů města Olomouce David Janásek.

Na opravu cesty U Hájenky, která byla kvůli rekonstrukci neprůjezdná od června, přispěla dotace ve výši téměř 4,5 milionu korun z Programu rozvoje venkova.

Stejný dotační titul pomohl i při opravě téměř dvoukilometrového úseku lesní cesty Huzovská. „I tahle cesta, kterou často využíváme pro práci, má novou konstrukci vozovky, odvodňovací prvky a sjezdy,“ objasnil ředitel městských lesů Janásek.

Stavební práce přišly na více než 6 milionů korun a získaná dotace je 3,9 milionu korun.

„Prostřednictvím investic a také novými výsadbami vracíme městským lesům, které silně zasáhla kůrovcová kalamita, alespoň z části to, co nám dává,“ hodnotí primátor Miroslav Žbánek.

Další velkou investici letošního roku v tomto kontextu připomíná náměstek primátora Martin Major.

„Je to kompletní rekonstrukce mostu v CHKO Litovelské Pomoraví u obce Březové za necelých 5 milionů korun,“ uvádí investiční náměstek. Most o rozpětí téměř 20 metrů má nové základy, mostovku, ložiska, betonové opěry i zábradlí.

Veškeré investice do majetku v městských lesích probíhají průběžně na základě pasportu lesních cest a mostních objektů. Podle něj se stanovují priority na další období.

Další články