Zde může být vaše reklama.

V Šantovce začalo očkování bez registrace

V Šantovce začalo očkování bez registrace

foto: Lukáš Blokša

27. 07. 2021 - 09:56

Fakultní nemocnice Olomouc ve spolupráci s Olomouckým krajem a Galerií Šantovka dnes spustila první očkovací místo v Olomouci, kde se zájemci o vakcínu nemusí předem registrovat, stačí přijít, vybrat si jednu ze dvou dostupných vakcín a nechat se naočkovat.

"Pozdě, ale přece, pane hejtmane," pronesla seniorka, která byla jednou z prvních, kdo se dočkal očkování v novém očkovacím centru v Šantovce, kde není nutná registrace. Už před devátou hodinou, kdy měla vakcinace oficiálně začít, se u místa vytvořila fronta zhruba čtyřiceti lidí.

Na místě se byl podívat i hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. "Jsem za tuto aktivitu fakultní nemocnice rád. Hejtmanství tomu dělá personální podporu, protože tady máme své administrativní pracovnice. Jsem rád, protože se domnívám, že by to občany Olomouckého kraje, kteří jsou nerozhodní, mohlo i díky tomu, že nejde o nemocniční prostředí, ale prostředí nákupního centra, které je jim bližší, ale i díky faktu, že se nemusí objednávat, mohlo zvednou a přivést k očkování," uvedl Suchánek.

Vakcíny na místě jsou dvě. První z nich je dvoukolová mRNA vakcína Comirnaty od firem Pfizer/BioNTech, druhá je vektorová vakcína od firmy Johnson & Johnson. Ta je pouze jednodávková.

"Vakcín je dostatek, očkovací místo bude v provozu od devíti do devatenácti hodin," uvedla už dříve Kohoutová. Personálně centrum zajišťuje Fakultní nemocnice Olomouc a Olomoucký kraj.

Olomoucký kraj také nadále sleduje tempo očkování.

"Tempo očkování sleduji optikou vládních předpokladů, uvádí se, že když budeme mít zhruba sedmdesát procent populace naočkované, jde o číslo, které ochrání společnost před covidem. My se pohybujeme mezi padesáti až padesáti šesti procenty, proto by to nějakou akceleraci chtělo," řekl Suchánek.

Hejtmanství si i nadále hodně slibuje od praktických lékařů, kde proces momentálně vázne na vakcínách.

"Až přijde na podzim vakcína, která bude vhodná pro masivnější nasazení praktických lékařů, bude situace lepší. Bohužel jsme špatně v čase. My ji potřebujeme teď, ale bude až na podzim," doplnil Suchánek.

Místo pro očkování, kde se není třeba registrovat, je kromě Šantovky také v Jeseníku, v tamní poliklinice.

Proočkovanost v Olomouckém kraji

Podle údajů, které jsou dostupné na webu Krajpomaha.cz je v Olomouckém kraji přes 250 tisíc obyvatel, kteří už za sebou mají kompletní očkování. Od začátku roku, kdy se z očkováním začalo, přišlo do Olomouckého kraje celkem 592 955 vakcín, z toho jich je už vyočkovaných 539 687. K vyočkování je tak teď připraveno přes 50 tisíc vakcín.

 
 

Další články