Zde může být vaše reklama.

Vánoční sbírka v Přerově vynesla rekordní výtěžek!

Vánoční sbírka v Přerově vynesla rekordní výtěžek!

foto: Lukáš Blokša

06. 01. 2021 - 06:09

Velmi štědří byli obyvatelé Přerova, kteří se rozhodli přispět do vánoční sbírky pořádané městěm. I přesto, že se kvůli vládním opatřením nemohl uskutečnit původně plánovaný kulturní program a vánoční trhy na Masarykově náměstí vydržely jen pár dnů a to navíc značně omezené, podařilo se v pokladničce pod vánočním stromem nashromáždit rekordní sumu. Celkem 26 982 korun už v současné době putuje na účet sdružení Alfa Handicap, na které se vybíralo.

„Byli jsme příjemně překvapeni, takovou částku jsme nečekali. Rozhodli jsme se, že za výtěžek sbírky koupíme dvě repasované elektrické polohovací postele. A jakmile se nám díky tomuto daru vrátí dvě už zapůjčená lůžka, tak je necháme opravit. O tyto pomůcky je mezi Přerovany velký zájem,“ uvedla manažerka sociálních služeb Ivana Apolenářová.

Co sdružení Alfa Handicap dělá?

Sdružení, na které se vybíralo, půjčuje kompenzační pomůcky lidem, kteří jsou kvůli zdravotníkům problémům v nouzi. K dispozici je celkem devětatřicet pomůcek, od chodítek, přes sedačky do vany a schodolezy, až po polohovací postele a invalidní vozíky. Pracovníci sdružení zároveň vyrážení do terénu a poskytují osobní asistenci při osobní hygieně, přípravě jídla či chodu domácnosti, doprovází klienty také na procházky, chodí s nimi na nákupy a k lékaři.

„Částka, kterou sbírka vynesla, je v porovnání s předešlými lety nebývale vysoká, byť se od adventu do 4. ledna - kdy byla pokladnička sundána - na náměstí pohybovalo mnohem méně lidí než v předešlých letech. O to je chvályhodnější, že je výtěžek dvakrát vyšší, než tomu bývalo zvykem,“ zhodnotil náměstek přerovského primátora Petr Kouba.

Kolik se vybralo v předchozích letech?

V lednu roku 2020 vydala kasička 12 314 korun, o rok dříve 15 138 korun, což byla do letoška nejvyšší vybraná suma. V letech 2018 a 2017 skončilo přepočítávání na částkách 14 757 korun a 9 914 korun. Sbírka pod vánočním stromem má v Přerově tradici od roku 2009, kdy v kasičce bylo celkem 8 688 korun.

Další články