Zde může být vaše reklama.

Vánoční trhy odstartují 19. listopadu! Co bude s kluzištěm?

Vánoční trhy odstartují 19. listopadu! Co bude s kluzištěm?

foto: Archiv Hanáckého Večerníku

14. 10. 2021 - 13:37

Oblíbené vánoční trhy v Olomouci letos začnou 19. listopadu. Návštěvníci se mohou těšit na prodejní stánky, rozsvěcení vánočního stromečku i oblíbené ruské kolo. Rozloučit se naopak musí s kluzištěm na Dolním náměstí. O tom, zda nebude vůbec, nebo vyroste například u ruského kola na tržnici, se teprve rozhodne.

Organizátoři plánují s Vánočními trhy do města přivést příjemnou atmosféru. Už v minulosti trhy v hanácké metropoli patřily mezi ty nejlepší v republice, na což chtějí organizátoři navázat i letos.

"Po loňském roce, kdy trhy probíhaly vzhledem ke koronavirové situaci v omezenějším rozsahu, se snad letos můžeme těšit na Vánoce, jak je v Olomouci známe. Na Horním a Dolním náměstí se podle plánu znovu rozprostře vůně tradičních gastronomických specialit, jako jsou punče a perníky," prozradila Večerníku mluvčí radnice Radka Štědrá.

Součástí budou také stánky s občerstvením, dárkovými předměty a typickým vánočním sortimentem. Na Horním náměstí pak bude probíhat bohatý doprovodný program. A to včetně pravidelného promítání pro děti.

"Trhy budou od 19. listopadu a potrvají do 23. prosince a budou otevřeny každý den od 10:00 do 21:00, v pátek a v sobotu pak do 22:00," doplnila Štědrá.

 Stejně jako v minulých letech se o trhy bude starat společnost Kulturní Olomouc, která zvítězila v novém koncesním řízení a trhy tak bude organizovat do roku 2025. Podle dostupných informací se mohou návštěvníci těšit na tradičnější pojetí, které bylo podmínkou v rámci nové smlouvy mezi městem a organizátorem.

"Veškeré hrazení u památek a nutné vymezení prostoru bude nově vytvořeno ze dřeva a dřevěnou podobu dostanou třeba i toalety. Organizátoři návštěvníkům slibují i zcela novou zvoničku s vyhlídkou. Tradiční Ježíškovu dílnu s poštou přesunou nově na Dolní náměstí, kde ze stánků vznikne improvizované náměstíčko, kde budou představovat také tradiční řemesla. Co se týká gastronomických novinek plánují tradiční kulinářské večery na pódiu i víkendová grilování," uvedla Štědrá.

Ruské kolo vyroste na tržnici, co bude s kluzištěm?

Tradičním prvkem vánočních trhů se v Olomouci stává ruské kolo, které se také letos stane dominantou v prostorách tržnice. Dolní náměstí oproti tomu o svou dominantu přijde, kluziště zde nebude. Jde o součást nového konceptu, na kterém se odrazily mnohaleté debaty o ochraně památek na náměstí, které je součástí památkové rezervace. Často si na něj stěžovala také veřejnost.

"Chtěli bychom, aby kluziště našlo své místo jinde, ale to je ještě v jednání. Kompletní program letošních trhů zveřejní organizátoři zhruba v polovině listopadu, protože na něm ještě intenzivně pracují," prozradila Večerníku Štědrá.

Vánoční strom do Olomouce přijede z Hluboček

7. listopad. To je datum, které by si do svých kalendářů měli zapsat všichni, kdo chtějí vidět příjezd vánočního stromku do centra Olomouce. Letos dorazí z Hluboček.

"Městu ho jeho majitelé nabízeli už loni, ale vzhledem k omezenému rozsahu, jsme nabídky nevyužili a náměstí ozdobil strom menšího vzrůstu," doplnila Štědrá.

Město a organizátor v současné době jednají o tom, kdy dojde k jeho rozsvícení. V úvahu připadá pátek 19. listopadu a neděle 21. listopadu.

Další články