Zde může být vaše reklama.

Vánoční trhy v Olomouci mají problémy s odpadky

Vánoční trhy v Olomouci mají problémy s odpadky

foto: Lukáš Blokša

20. 12. 2019 - 12:00

Vánoční trhy na olomouckém Horním a Dolním náměstí, které se letos prodloužily až na tržnici, jsou každoročně ozdobou prosincové Olomouce. Davy návštěvníků, které se každý den na trzích zastaví, však se sebou přináší také řadu úskalí. Jedním z nich jsou také přeplněné odpadkové koše, ze kterých se s postupujícím časem stávají spíše odkladové plochy, které v případě větru sem tam mezi lidi pustí nějaký ten kelímek.

Olomoučanům tato situace dvakrát nevoní a stěžují si na ni, kde mohou. „Mně to opravdu vadí. Proč jsou lidi taková prasátka, že nedokáží vyhodit třeba kelímek od punče do prázdnějšího koše, nebo jej chvíli nosit s sebou, než najdou volné místo. Ale ne, to je snazší ho položit na už tak přeplněný koš,“ stěžuje si paní Marie, která bydlí přímo na náměstí. 

Přitom by možná stačilo pořídit si vratný kelímek, za úplatu padesáti korun. Pokud si ho návštěvník následně nebude chtít nechat, může jej zase vrátit a dostane svou padesátikorunu zpátky.

Spousta lidí si stěžuje také na neschopnost Technických služeb města Olomouce (TSMO), které jsou podle jejich názoru za celý problém také zodpovědné. Situaci ze strany TSMO komentuje přímo ředitel Jiří Fryc. Podle něj je jedním z problémů také to, že si prodejci nezajišťují vlastní koše.

„Situaci návštěvníky přeplněného náměstí jsme zaznamenali. Horní a Dolní náměstí kapacitně naprosto nestačilo přijmout počet lidí, kteří se v davu posunují,“ řekl Fryc.

 „S každými dalšími vánočními svátky přibývají další prodejní místa s punčem, již to nejsou jen stánky, ale i okolní obchody, v mnoha případech i průchody nebo průjezdy u domů. Mnozí prodejci si nezabezpečují koše na odpadky, takže odpadky jsou dávány do košů, které obsluhuje naše společnost,“ doplnil Fryc.

Zároveň ubezpečil, že svoz odpadků a ruční čištění v centru Olomouce probíhá každý den. Podle jeho vyjádření zaplněné náměstí odvoz odpadů ztěžuje.

„Z košů je průběžně odpad odstraňován, a to do nádob na vozících, protože pohyb multikáry v davu je obtížný. Znamená to tedy, že koše na náměstích jsou vyprazdňovány průběžně po celé odpoledne do 22 hodin. Poté je prováděn úklid na náměstích pracovníky v počtu pěti osob,“ uzavřel ředitel TSMO.

Během posledního předvánočního víkendu na náměstí opět vyrazí uklízeči jak z řad pracovníku technických služeb, zapojí se ale také 5 pracovníků olomoucké Charity.

Další články