Zde může být vaše reklama.

Dnešní situace Ve Václavkově ulici býval nadchod, o náhradě stále není jasno

Ve Václavkově ulici býval nadchod, o náhradě stále není jasno

foto: Lukáš Blokša

03. 02. 2021 - 06:00

V červnu letošního roku to budou tři roky, co šla kvůli svému havarijnímu stavu k zemi lávka, spojující olomoucké ulice Václavkova a Na Trati. Ani dnes ale ještě není jasno, co nadchod nahradí. Město Olomouc a Správa železnic chtěli podchod, místní ho odmítli. V současné době se pracuje na tom, aby mohl vzniknout úrovňový přechod.

Jakmile šla lávka v létě roku 2018 k zemi, došlo k oplocení navazujících ulic Václavkova a Na Trati, aby lidé nemohli přecházet přímo přes vlakové koleje. S tím, že se situace brzy vyřeší, což se ale dosud nestalo. Lidé si mezitím našli vlastní cestu.

Částečně přes ploty navazujících zahrad, nakonec však přestříhaly pletivo. Správa železnic, která se o okolí vlakové trati stará, chtěla postavit zeď, k tomu ale nedošlo. Statutární město Olomouc i Správa železnic se shodly na tom, že by měl v místě vzniknout podchod, místní to ale odmítli.

„V roce 2018 si nechalo město Olomouc zpracovat studii podchodu v místě bývalého nadchodu v ulici Václavkova. Toto řešení by upřednostnila i Správa železnic, protože by tak nedošlo k vybudování dalšího přejezdu. Náklady na podchod nebo přejezd zabezpečený závorami jsou v tomto případě srovnatelné,“ řekla Večerníku mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Kvůli místním, kteří chodí přes trať, hrozilo vybudování zdi

Možnost podchodu odmítli místní. A to kvůli obavám z možného zvýšeného výskytu nepřizpůsobivých osob. I nadále tak chodili přímo přes trať, což chtěla Správa železnic vyřešit stavbou metrové zídky.

Na stůl se následně dostala varianta přejezdu, to by však znamenalo dodatečné náklady, které by byly investicí olomouckého magistrátu.

„Město už v loňském roce v dopise adresovaném vedení Správy železnic požádalo o vybudování kabelového vedení, které je nezbytné pro realizaci nového zabezpečeného úrovňového křížení v ulici Václavkova,“ řekla Večerníku mluvčí magistrátu Radka Štědrá.

„Správa železnic nejprve musí vybudovat novou kabelizaci, v současné době jsou zpracovávány podklady na výběrové řízení na zhotovitele projektu,“ uvedla Friebová.

Jakmile bude tato akce hotová, může se začít se stavbou úrovňového přechodu.

„Nyní jsme byli informováni oblastním ředitelem Správy železnic Ladislavem Kašparem o skutečnosti, že do jejich plánu investic byla uvedená akce zařazena. To znovu otevírá cestu k tomu, abychom se mohli vrátit se k možnosti vybudování úrovňového křížení, zařadit ji do plánu investic na další období a pokusit se ji realizovat,“ doplnila Štědrá.

Další články