Zde může být vaše reklama.

Velitelství pozemních sil už je zase v Olomouci

Velitelství pozemních sil už je zase v Olomouci

foto: Michal Folta

02. 07. 2020 - 09:00

Generálové Aleš Opata a Ladislav Jung, jinak také náčelník Generálního štábu Armády ČR a velitel Velitelství pozemních sil, nově dislokovaného do Olomouce. Tito dva muži byli včera hlavními hvězdami slavnostního nástupu posádky v Žižkových kasárnách. Olomouci se tak dnes po několika letech symbolicky opět vrátila prestiž významného vojenského města.

Tato olomoucká kasárna včera totiž byla svědkem návratu vojenského elementu do života města. Když před sedmi lety zaniklo při reorganizaci armády Společné velitelství, Olomouc po staletích ztratila punc výjimečného posádkového města.

Včera zde začalo fungovat Velitelství pozemních sil, tedy jeden ze tří řídících stupňů, který odpovídá za připravenost a fungování veškerých pozemních sil české armády. Návrat do Olomouce znamená jak zvýšenou prestiž, tak i určitý pozitivní ekonomicky vliv.

„Splnilo se tak úsilí olomouckých primátorů a dalších politiků vrátit do města prestižní vojenskou jednotku. Dnešní den se určitě zapíše pozitivně do historie Olomouce a já pevně doufám, že bojový prapor Velitelství pozemních sil už teď ve městě zůstane natrvalo,“ reagoval na příchod velitelství do Olomouce primátor Miroslav Žbánek. S generálem Ladislavem Jungem se v rámci téměř dvousetčlenného týmu na Moravu vrací řada dalších vojáků z povolání, kteří stěhování před sedmi lety zažili. „Vrací se sem rádi, Olomouc je pro ně oblíbeným posádkovým městem. Přeji tedy panu generálovi i vojákům, aby se zde cítili opravdu dobře!“ řekl na adresu vojáků primátor.

„Olomouc je krásné historické město a má velmi významnou vojenskou tradici. Redislokace pro vojáka není nikdy problém, ale do Olomouce jsme se se přestěhovali opravdu rádi. Redislokace navíc proběhla zcela bez problémů a v klidu, navzdory tomu, že do ní vstoupila i pandemie,“ uvedl generál Ladislav Jung, který se ve své velitelské funkci chce zaměřit na personál, výcvik a implementaci nových technologií do armády.

Nový třístupňový systém velení, který funguje v armádě od ledna letošního roku a který do Olomouce přivedl zpět velitelství pozemních sil, zahrnuje strategickou, operační a taktickou úroveň. Strategickou úroveň má na starosti generální štáb. Pod taktickou úroveň velení spadají jednotlivá velitelství pozemních sil, vzdušných sil, teritoria a kybernetických sil a informačních operací.

„Třístupňový systém řízení je reakcí na dynamický vývoj a nové potřeby armády a v praxi se využívá nejen u nás,“ uvedl náčelník Generálního štábu AČR Aleš Opata. Redislokace Velitelství pozemních sil z Prahy do Olomouce podle něj žádné potíže pro velení armády neznamená. „Vůbec ne, systém bude bez problémů fungovat i takto, žijeme v jednadvacátém století a používáme moderní komunikační techniky,“ dodal šéf generálního štábu.

Další články