Zde může být vaše reklama.

Velkomoravskou ulici obsadí platany

Velkomoravskou ulici obsadí platany

foto: Olomouc.eu

05. 11. 2021 - 08:45

Velkomoravská ulice je jednou z nejrůznějších v Olomouci. A už brzy ji postupně ozdobí nové stromořadí. V části ulice se během podzimu chystá výsadba platanů. Půjde o první ue dvou etap, druhá proběhne na podzim příštího roku.

V letošním roce zahradníci vysadí celkem 48 platanů mezi ulicemi Schweitzerova a Rooseveltova.

„Postupnou obnovu zeleně podél této velmi frekventované komunikace připravujeme na základě studie, kterou pro nás zpracovala krajinářská architektka. Smyslem je, aby tady zeleň nejen zůstala, ale aby zde stromů rostlo daleko více a navíc dokázaly lépe odolávat náročnému prostředí města,“ objasnil náměstek primátora pro oblast městské zeleně Otakar Štěpán Bačák.

Osmnáct lip tak nahradí skupina nových stromů.

„Jde o druh platanů západních s užší korunou, Platanus occidentali. A co je důležité, stromů tam bude skoro třikrát více než nyní. Tento typ platanů dokáže do budoucna zajistit perspektivu zeleně a přispět ke zlepšení životního prostředí v místě silně zatíženém dopravou. Potvrzuje se to například i podél navazujících úseků Velkomoravské ulice, kde už tento druh platanů roste,“ doplnil náměstek primátora Bačák.

„V rámci první etapy budou vykáceny dožívající dřeviny v linii, kde se nachází zbývající lípy srdčité. Tyto stromy dlouhodobě neprospívají, postupně usychají a odumírají,“ vysvětlila krajinářka Helena Přibylová z odboru městské zeleně magistrátu.

Druhá etapa výsadby nových stromů by podle plánu města měla proběhnout na podzim 2022. Na druhé straně Velkomoravské ulice by se mělo objevit 27 platanů.

Další články