Zde může být vaše reklama.

Většina agend magistrátu už funguje, hackeři napadli web města

Většina agend magistrátu už funguje, hackeři napadli web města

foto: Pixabay

26. 04. 2021 - 16:46

Od kybernetického útoku, který postihl olomoucký magistrát, uběhly necelé tři týdny. A veřejnosti už jsou k dispozici prakticky všechny agendy. Jednou z výjimek je živnostenský úřad, na zprovoznění jeho agendy se ale i nadále intenzivně pracuje. Během uplynulého víkendu pak hackerská skupina na magistrátní síť zaútočila znovu a způsobila problémy na webu města. Ten byl preventivně vypnutý.

Všechny agendy Magistrátu města Olomouce s výjimkou živnostenského odboru jsou už tento týden v provozu. Nikde už tedy občan nenarazí na oznámení o tom, že ta či ona agenda nefunguje. V případě některých odborů, jako je majetkoprávní, stavební, životního prostředí, dopravy či místní zeleně a odpadového hospodářství, zatím neběží plnohodnotně softwarová podpora. To pro občana znamená, že vyřizování příslušné žádosti může být v některých případech zdlouhavější. IT specialisté pracují na tom, aby bylo fungování magistrátní digitální infrastruktury a všech speciálních aplikací každým dnem lepší, rychlejší a samozřejmě bezpečnější.

Stejná hackerská skupina se pak během posledního dubnového víkendu rozhodla k cílenému útoku na webové servery. Cílem bylo eliminovat jejich dostupnost. IT tým magistrátu útok rychle odhalil, provedl několik protiopatření a síť preventivně odstavil. Webové portály tak jsou zatím funkčně omezené. Dle hackerů jde o mstu za obnovení infrastruktury vlastními silami, aniž by město útočníkům platilo požadované výkupné.

Další články