Zde může být vaše reklama.

Věž olomoucké radnice je kompletní, na místě je špice se vzkazy

Věž olomoucké radnice je kompletní, na místě je špice se vzkazy

foto: Lukáš Blokša

14. 07. 2020 - 13:57

AKTUALIZOVÁNO/ Olomouc - Už přes tři roky je v rekonstrukci olomoucká radnice. Dominanta města dnes opětovně může říct, že je její věž kompletní. Jeřáb totiž na radnici vynesl špici, ve které je uložen tubus se vzkazy pro budoucí generace.

Konstrukce špice je na věž instalovaná od osmi hodin. Předtím dělnícici poslední den v červnu osazovali osmimetrovou konstrukci o hmotnosti sedm a půl tuny, dolní část konstrukce na věž vyzdvihli už minulý rok v říjnu.

Kompletně by měla být rekonstrukce olomoucké radnice hotova letos v září.

Vyzvednutí věže přímo na Horním náměstí sledovaly desítky lidí.

Věž má opět výšku 75 metrů

Nejvyšší díl věže olomoucké radnice je zpět. Obří jeřáb vrátil dnes na své místo její špičku, takzvanou hrotnici. Radnice v Olomouci se tak může po necelých dvou letech od začátku rekonstrukce věže znovu pyšnit svou původní výškou 75 metrů. Tu historická budova získala po přestavbě v letech 1601 až 1607.

Práce na vynesení hrotnice si vyžádaly několik hodin náročných prací a uprostřed turistické sezony vzbudily na Horním náměstí i nevšední podívanou. Nejvyšší díl věže bylo totiž nutné přesně vyvážit, aby ji jeřáb mohl vynést do potřebné výšky. Celá hrotnice měří téměř sedmnáct metrů a váží bezmála osm tun. Ve své konstrukci má uloženy i tři zaletované kovové tubusy s historickými dokumenty a s odkazem současné doby příštím generacím.
Po usazení špičky věže se tak centrem Olomouce rozezněl i potlesk.

„Byla to napínavá podívaná, kterou přihlížející veřejnost náležitě hlasitě ohodnotila. Potlesk patřil všem pracovníkům stavby, kteří se na vynesení špičky podíleli. Jsem rád, že se tato technicky náročná akce odehrála bez potíží a věž je opět pohromadě,“ ocenil primátor Miroslav Žbánek.

Střední část špice věže, na kterou se dnes hrobnici podařilo usadit, vyzvedl jeřáb před pár týdny. Celá původní radniční věž byla snesena na začátku rekonstrukce, která se začala psát v říjnu 2018. Od té doby jednotlivé části věže tesaři a klempíři renovovali. V případě špice věže i hrotnice vytvářeli přímo na ploše před orlojem spíše jejich přesné repliky.

„Šlo o generální opravu dřevěné konstrukce hlavní radniční věže včetně veškeré výměny oplechování. Náročná renovace věže je součástí celkové rekonstrukce radnice, kdy stavební práce znamenaly také opravu celé fasády, opravu obou venkovních schodišť, výměnu a doplnění kamenných soklů i restaurování kamenických, kovářských, truhlářských a klempířských prvků. Celkové náklady si tak ve finále vyžádají částku přes 57 milionů korun,“ objasnil investiční náměstek primátora Martin Major.

Po dnešním usazení nejvyšší části věže budou práce tesařů, klempířů a hlavně kameníků ještě pokračovat. Celá rekonstrukce má být u konce letos v září.

Další články