Zde může být vaše reklama.

Vlajka Ukrajiny už vlaje i před budovou Olomouckého kraje

Vlajka Ukrajiny už vlaje i před budovou Olomouckého kraje

foto: Olkraj.cz

23. 02. 2022 - 07:24

Olomoucký kraj během včerejšího dne vyvěsil ukrajinskou státní vlajku před budovou hejtmanství. Podle slov z vedení kraje jde o reakci na aktuální události na Ukrajině a postup Ruska vůči této svrchované zemi. Už dříve zavlála vlajka Ukrajiny před budovou radnice, podporu obyvatelům této země vyjádřila i Univerzita Palackého v Olomouci.

 

„Nejde o nějaké politické gesto, ale o vyjádření normální lidské solidarity s obyvatelstvem Ukrajiny v jeho těžké chvíli. Všichni chceme věřit, že k žádnému válečnému konfliktu nedojde, situace se uklidní a lidé se budou moci v klidu věnovat běžnému životu i budování své země,“ vysvětlil už dříve náměstek primátora Olomouce Karel Konečný. Ten má v gesci i zahraniční vztahy Olomouce.

„Vlajka Ukrajiny před Krajským úřadem Olomouckého kraje je vyjádřením nesouhlasu se vstupem ruských vojsk na území suverénní Ukrajiny," řekl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek, proč se zástupci regionu rozhodli vlajku vyvěsit.

Podporu obyvatelům Ukrajiny vyjádřil také rektor Univerzity Palackého Martin Procházka.

„Velmi pozorně sledujeme situaci na hranicích mezi Ukrajinou a Ruskem. Chci ubezpečit naše studenty i akademiky z Ukrajiny, kteří u nás pobývají, že jsme v případě napadení jejich vlasti připraveni je podpořit. Domlouváme spolupráci s tlumočníky, psychology, právníky a dalšími, jejichž pomoc by v případě vypuknutí konfliktu mohla být potřebná,“ uvedl rektor UP Martin Procházka v komentáři pro Žurnál UP.

Samotnou Univerzitu Palackého v současné době navštěvuje zhruba 150 studentů z Ukrajiny, další dvě desítky obyvatel této země zde působí v pozici zaměstnanců.

Další články