Zde může být vaše reklama.

Vlakové zastávky Smetanovy sady a Hejčín projdou přestavbou

Vlakové zastávky Smetanovy sady a Hejčín projdou přestavbou

foto: Lukáš Blokša

15. 09. 2021 - 08:06

Cestující, kteří k nástupu do vlaku využívají zastávky Olomouc-Smetanovy sady a Olomouc-Hejčín, už brzy budou využívat opravené zastávky. Správa železnic využije k přestavbě dvou zastávek v Olomouci a zastávky v Náměšti na Hané výluky, která bude na trati z Olomouce do Drahanovic probíhat od 1. do 20. listopadu 2021.

Cestující v Olomouci se tak mohou těšit na dvě nové bezbariérové zastávky.

"Během listopadové výluky proběhnou hlavní stavební práce a celá stavba bude dokončena v první polovině roku 2022. Předpokládané realizační náklady na rekonstrukci těchto zastávek dosahují dohromady 14 milionů korun," napsal Večerníku mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

"Na obou zastávkách zrekonstruujeme železniční spodek a svršek podél nových nástupišť s hranou ve výšce 550 mm nad kolejí. Nová nástupiště a zpevněné plochy budou bezbariérově napojeny na chodníky v bezprostřední blízkosti železničních zastávek. Obě zastávky také získají nové prosklené přístřešky pro cestující a nové venkovní osvětlení," popsal, co zastávky čeká.

Oprava čeká křížení tratě s tramvají v Litovelské ulici v Olomouci

Opravou projde také nástupiště v Náměšti na Hané, kde v rámci stavby dojde k rekonstrukci a zvýšení hran. To by mělo zajistit pohodlný nástup do vlaků.

"Vybuduje se také nový přístřešek pro cestující, chodník z Nádražní ulice a bezbariérový přístup na nástupiště. Součástí akce bude i výstavba parkovacích stání a krytého stojanu na jízdní kola. Současně zde dojde k rekonstrukci kolejiště a k rekonstrukci přilehlého přejezdu na Prostějovské ulici, který bude nově doplněný o závory. Předpokládaná cena stavebních prací je vyčíslena 24,7 milionu korun," doplnil Gavenda.

Kromě avizovaných rekonstrukcí proběhnou během výluky také opravné práce v celém úseku Olomouc - Drahanovice. Práce se budou týkat především lokálních výměn pražců, výměny a svařování kolejnic a opravou projde také křížení s tramvajovou tratí v Litovelské ulici v Olomouci.

Další články