Zde může být vaše reklama.

Vodopád v Bezručových sadech slavnostně spustí na jaře

Vodopád v Bezručových sadech slavnostně spustí na jaře

foto: Lukáš Blokša

07. 10. 2021 - 12:00

Obnova vodopádu v Bezručových sadech ve čtvrtek dopoledne skončila kolaudací a předáním hotového díla. Během půlhodinové zkoušky funkčnosti vodopád pracoval bez problémů. Mezi Olomoučany ale i nadále vyvolává kontroverze.

Nový vodopád navazuje na historický, který vznikl ve stejných místech v roce 1965 a vybudovala ho společnost Sigma. Ten fungoval do konce 80. let.

Stejná firma dodala technologii také do nového vodopádu. Výsledný vodopád je vizuálně čistší než jeho předchůdce, stavbu provázely i různé problémy. A to od zajištění některých odborných prací i s dodávkami materiálu. V rámci kritiky Olomoučanů probíhaly i dodatečné estetické úpravy.  Další problém představovala elektrorozvodná skříň, která je po úpravě nově umístěná až za chodníkem v zeleni.

Kritiku si vysloužilo také zakrytí trubky, která ve vodopádu vede vodu nad balvany. Jednou z posledních kritik je příspěvek iniciativy Zachraňte Floru Olomouc na jejich facebookovém profilu.

"Jsme známí tím, že na hnusných místech po celém městě sázíme kytky. Co byste nám poradili tady, milí přátelé?," je část textu, který doprovází fotka vodopádu.

Vodopád funguje na principu uzavřeného okruhu vody, v oběhu je okolo deseti kubíků vody.

„Vodopád je hotový, čekají ho už jen malé kosmetické úpravy, například ozelenění prostoru okolo nádrže,“ uvedl dnes dopoledne provozní ředitel Výstaviště Flora Olomouc Jiří Svačinka. Mírně upraven bude ještě kryt, maskující vodovodní porubí. 

Celkové náklady na obnovu vodopádu včetně dodatečných estetických úprav jsou přibližně 2,3 milionu korun včetně daně.

Po všech odkladech by měl být vodopád slavnostně spuštěný na začátku jarní sezóny 2022. A měl by být v provozu až do podzimu. 

Další články