Zde může být vaše reklama.

Vodopád v Bezručových sadech už se rýsuje! Takto teď vypadá

Vodopád v Bezručových sadech už se rýsuje! Takto teď vypadá
Podoba vodopádu v Bezručových sadech v neděli 18. července 2021.

foto: Lukáš Blokša

18. 07. 2021 - 11:33

Podoba vodopádu v Bezručových sadech už se pomalu rýsuje. Práce pokročily a kolemjdoucí už mohou vidět betonový bazének i spoustu vydlabané zeminy. Záchytné jezírko už je hotové, v současné době dělníci provádějí montáž technologií, které budou vodopád pohánět, v přilehlé betonové šachtě.

Jakmile bude hotové jezírko, bude se pokračovat s instalací trubek na skalách, po kterých bude stékat voda. Následně proběhnou terénní a sadové úpravy kolem vodopádu tak, aby vodopád přirozeně zapadl do rázu parku. Termínem spuštění je i nadále označován začátek letní etapy květinových výstav na Výstavišti Flora.

Ta je letos naplánovaná v termínu od 19. do 22. srpna. Kromě tradiční záplavy květin a bohatového doprovodného programu se mohou návštěvníci těšit na Dny moravských vín, letní zahradnické trhy a výstavu obrazů, které doplní květiny.

Historie vodopádu v Bezručových sadech

Umělý vodopád v Bezručových sadech stékal od roku 1965 po skalách a hradbách před východem z parku do Kosinovy ulice, zakončený byl malým jezírkem. Bylo to u příležitosti dodnes legendární zahradnické výstavy – předchůdkyně současné Flory Olomouc. Poprvé se na ní podílelo mnoho zahraničních vystavovatelů, její součástí byla velká expozice soch rozmístěných v parcích.

FOTO: Olomouc barvám neutekla. Podívejte se, jak to dopadlo

Do Olomouce tenkrát během tří srpnových týdnů přijely stovky tisíc lidí. Vodopád pak zůstal funkční až do konce 80. let minulého století, umělé jezírko ještě o něco déle, ale už dvacet let je zasypané.

Zajímavostí je, že vodopád byl také velkou reklamou pro firmu Sigma Lutín, která poskytla čerpadla na vodu, která ji poháněla z jezírka zpět nahoru nad spád.

Další články