Zde může být vaše reklama.

Klášterní Hradisko Vojenská nemocnice modernizuje lůžková i ambulantní oddělení

Vojenská nemocnice modernizuje lůžková i ambulantní oddělení

foto: Archiv HV

27. 01. 2022 - 11:01

Ve Vojenské nemocnici Olomouc, která sídlí na Klášterním Hradisku, probíhá rozsáhlá rekonstrukce lůžkových a ambulantních provozů právě v objektu bývalého kláštera. Po dokončení by měly být prostory přívětivější pro pacienty a lépe vybavené. Nejde ale o jedinou modernizaci, která v nemocnici probíhá, případně se chystá. Vedení i nadále počítá s úpravou prelátské zahrady, která přiléhá k objektu Klášterního Hradiska a jejíž proměnu zpomalil covid.

"Zahájili jsme rozsáhlou rekonstrukci lůžkových a ambulantních provozů v objektu Klášterního Hradiska. Cílem je vedle obnovy pokojů i jejich adaptace v rámci možností tak, aby byly pro pacienty ještě přívětivější a lépe vybavené. Také tím vyřešíme sjednocení jednotlivých oddělení jejich ambulantních provozů v patře pod nimi, abychom zkrátili cestu pacienta z příslušné ambulance na lůžko," prozradil Večerníku ředitel nemocnice Martin Svoboda.

Mezi naplánované kroky rekonstrukce patří také obnova a rozšíření datového zasíťování pro potřeby pacientů, monitorovacích přístrojů a rychlého informačního toku o lécích podaných přímo u pacientova lůžka. Nemocnice by také ráda nově měla zavedený kyslík u co největšího počtu lůžek, z čehož by se do budoucna měl stát standard umožňující velkou variabilitu lůžek pro různé typy onemocnění.

"Doba rekonstrukce se předpokládá na 2 roky, náklady budou dosahovat 150 milionů korun bez DPH a oddělení by měla v této podobě být funkční asi 25-30 let," uvedl Svoboda.

Proměnu prelátské zahrady zpomalil covid

Předloni na podzim jsme psali také o tom, že Vojenská nemocnice Olomouc chystá také proměnu prelátské zahrady, která přiléhá k areálu Klášterního Hradiska. Od té doby se ale příliš nezměnilo, na situaci měla vliv také už tehdy probíhající pandemie koronaviru.

"Aktivity na prelátské zahradě byly zpomaleny různými vlivy, především pak covidem se zpomalením úředních postupů, ale také hledáním shody projektu s povinností zachovat co nejvíce památkový ráz národní kulturní památky. I my jsme měli jiné priority, samozřejmě především péči o pacienty s covid-19, což mimo jiné vyžadovalo zapojení našeho správce přednostně do nezbytných adaptací oddělení a logistiky," prozradil Svoboda.

Nemocnice v současné době usiluje o dotace, s prvními stavebními pracemi by se pak mělo začít už letos. "Kompletní dokončení předpokládáme v roce 2024 a bude dáno průběhem prací a možnostmi financování," uzavřel ředitel Vojenské nemocnice Olomouc Martin Svoboda.

Další články