Zde může být vaše reklama.

Východní tangenta kolem Olomouce o krok blíž. Kdy začne stavba?

Východní tangenta kolem Olomouce o krok blíž. Kdy začne stavba?

foto: Archiv HV

07. 12. 2021 - 07:00

7350 metrů. Tak dlouhá má být východní tangenta, jejíž stavbu připravuje už několik let Ředitelství silnic a dálnic spolu s Olomoucí. Díky tomuto obchvatu se má ulevit Chválkovicím, Holici i Hodolanům, tedy městským částem, kde jen u první jmenované projede denně až dvacet tisíc aut. O tom, kdy konkrétně se začne stavět, rozhodnutí ještě nepadlo, podle původních plánů už ale měla stavba běžet. V její realizaci teď ředitelství pokročilo.

"U stavby východní tangenty Olomouce máme nově vysoutěženou zakázku na projekt. dokumentaci k úz. rozhodnutí. Součástí zakázky je i zpracování dokumentace EIA a hodnocení vlivu na ž. prostředí," stojí ve zprávě ŘSD z minulého týdne na twitteru.

Stavba za dobu svého plánování prošla řadou jednání, kontroverzí i posudků, o těch se zmiňuje také info leták ŘSD.

"V roce 2019 byla pro pokračování daného procesu zpracována vizualizace variantních řešení křížení silnice III/4432 s navrženou trasou silnice I/46 Olomouc – východní tangenta. Projednání na Generálním ředitelství NPÚ proběhlo v lednu 2020. Byly navrženy čtyři varianty přemostění I/46, přičemž shoda panuje na variantě V2 (středně dlouhý most). Jedná o řešení s nejmenšími negativními dopady z pohledu zachování kontinuity poutní aleje. Tato varianta byla doporučena pro zapracování do dokumentace EIA. Současně byl v rámci procesu EIA proveden hydrogeologický průzkum, který řeší ochranu podzemních zdrojů pitné vody. V 11/2021 byla vysoutěžena veřejná zakázka na DÚR+IČ vč. zpracování dokumentace EIA," stojí v letáku, který k připravované stavbě vydalo Ředitelství silnic a dálnic.

Stavba by mohla začít v roce 2026, první řidiči by nový obchvat města mohli využívat o dva roky později. Ulevit by chystaný obchvat měl hned několika částem města Olomouce.

 

Další články