Zde může být vaše reklama.

Výše nájmu vodohospodářské infrastruktury se v Olomouci zvedne o 21 milionů!

Výše nájmu vodohospodářské infrastruktury se v Olomouci zvedne o 21 milionů!

27. 03. 2019 - 00:00

Minimální výši nájmu vodohospodářské infrastruktury schválila Rada města Olomouce. Společnost Moravská vodárenská, která provozuje a udržuje veřejný vodovod a kanalizaci, si infrastrukturu letos pronajme za 156,4 milionu korun. Příští rok bude minimální cena nájemného činit 157,8 milionu korun. Obě ceny jsou bez DPH.

Proti původním předpokladům se pro letošní rok jedná o cenu, která je o 21 milionů vyšší. Nijak se ale nedotkne vodného a stočného. „Výše nájemného nemá vliv na cenu vodného a stočného. Nájemné je v souladu se smlouvou splatné ve čtyřech stejných čtvrtletních splátkách. Smlouva se týká minimálních částek, takže teoreticky mohou být příští rok vyšší,“ uvedl náměstek primátora Matouš Pelikán.

„Je to výsledek náročného vyjednávání a analýz, které předcházejí připravovanému modelu transformace,“ objasnil primátor Mirek Žbánek. Již dříve avizoval, že zájmem města je převzít vodohospodářskou infrastrukturu zpět do svých rukou. To je ale možné nejdříve v roce 2030.

Podle smlouvy se město zavázalo, že šedesát procent z vybraného nájmu reinvestuje do opravy a údržby vodohospodářských sítí. Cena vodného a stočného se letos po dvou letech mírně zvýšila. Přesněji o 2,1 procenta.

-age-

Další články