Zde může být vaše reklama.

Vysvědčení se blíží! Jaký půlrok měli žáci ve školách?

Vysvědčení se blíží! Jaký půlrok měli žáci ve školách?

foto: Lukáš Blokša

24. 01. 2022 - 10:09

Online vyučování, respirátory i testování přímo ve školách i další omezení. Čtvrtý půlrok ovlivněný pandemií koronaviru za sebou budou už brzy mít žáci na českých školách. I ten zatím poslední, který skončí předáváním výpisu z vysvědčení příští týden, byl podle ředitele ze Základní školy Mozartova Zbyňka Kundruma plný změn, přesto se žáci i učitelé dokázali přizpůsobit a předávání, které proběhnevv pondělí 31. ledna, proběhne tak, jak jsou všichni zvyklí.

"Pěkný, ve škole radosti ani jiný být nemůže. Ale byl jiný než běžný, opět plný změn. Celá doba, kterou prožíváme, je nepoznaná, ale děláme vše, jak nejlépe umíme. Snažíme se, aby život ve škole byl v co největší pohodě, aby děti byly šťastné a chodily sem rády. To nejcennější, co ve škole máme jsou děti. Snažili jsme se udržet bezpečné prostředí, vyrovnat se se všemi nástrahami, které nám doba přinesla a které jsme nemohli ovlivnit, ale jsme přesvědčeni, že jsme se s pololetím vyrovnali se ctí," odpovídá ředitel Kundrum na otázku, jaký byl poslední půl rok pro děti v lavicích na olomoucké ZŠ Mozartova.

"Nezbývá mi, než děti pochválit a poděkovat jim za přístup, který během celého pololetí ke vzdělávání měly. Žádné dítě u nás není ohroženo školním neúspěchem," dodal vzápětí. Žáci měli i během posledního půl roku co dělat, v několika vlnách probíhalo plošné testování na přítomnost covidu, měnila se pravidla karantén i další specifika prezenční výuky.

Co se týče učitelů, Kundrum ocenil, že jsou ve sboru jen samí profíci. A konkrétně na ZŠ Mozartova pdole něj i samí srdcaři.

"Přizpůsobili se době, která byla náročná. Často bylo zapotřebí předělávat plány, upravovat organizaci školy, aby vše odpovídalo situaci. Přizpůsobili se onemocněním i častým karanténám. Zvládli vše s naprostou noblesou a patří jim obrovské poděkování. Pýcha na takový sbor. Dělat ředitele Mozartovy školy - to je práce snů," uvedl Kundrum. 

Jako každé podzimní pololetí, ukončí ho na školách předávání vysvědčení, už několik let ale jen jeho výpisů. Na ZŠ Mozartova si ho děti vyzvednou v pondělí 31. ledna, během poslední vyučovací hodiny.

"Všechny děti i všichni rodiče vědí, jaké známky děti v pondělí přinesou. Vysvědčení nesmí být nikdy překvapení. A když už ano, tak jen milé," uzavřel Kundrum. Následně na děti čekají pololetní prázdniny, ty jsou vypsané na 4. února, tedy pátek ve stejném týdnu. Od třetího týdne v únoru jsou pak naplánované také jarní prázdniny.

Na kdy letos (jaro 2022) vycházejí jarní prázdniny ve vašem okrese?

Jako první se letos dočkají v Olomouckém kraji jarních prázdnin děti z okresů Jeseník, Olomouc a Šumperk, následovat je bude Prostějov a jako poslední se dočkají děti z okresu Přerov.

Jeseník (21.2. – 27.2.2022)
Olomouc (21.2. – 27.2.2022)
Šumperk (21.2. – 27.2.2022)
Prostějov (28.2. – 6.3.2022)
Přerov (14.3. – 20.3.2022)

Další články